Доц. д. н. Мартин Иванов бе удостоен с почетна грамота на областния управител Данаил Ковачев

Доц. д. н. Мартин Иванов бе удостоен с почетна грамота на областния управител Данаил Ковачев

Един от най-изтъкнатите съвременни български историци доц. д.н. Мартин Иванов бе удостоен с почетна грамота на областния управител на Русе Данаил Ковачев. Отличието беше връчено за цялостния му принос към социалната и стопанска история на България. В петък вечер в Регионалния исторически музей той представи и най-новата си книга „Бившите хора“ на концлагерна България“, в която се разказва за гоненията, на които са подложени около половин милион българи от тоталитарната власт след преврата на 9 септември 1944 г. „Историята ни задължава непрекъснато да помним последиците от ограничаването на човешката свобода и да не забравяме периодите, когато свободолюбието е било наказвано с концлагери“, каза Ковачев. „Издевателствата над тези хора са незарастващ белег за престъпленията на режима преди 1989 г.“, допълни още областният управител.

В изследването си доц. Мартин Иванов представя 309 интервюта и мемоарни разкази, 62 ex-post биографични реконструкции, излъчени в предаването „Джинс“ по БНТ, и документи от архивите на Държавна сигурност /ДС/. Книгата е посветена на хората, които след 9 септември са преследвани с обвинението, че са били част от стария „монархофашистки“ режим. След това те са принудени върху руините на предишния си живот да изградят своите нови биографии и да оцелеят. Именно трудното им битие в новата комунистическа държава е в центъра изследването на доц. Иванов.

Терминът „бивши хора” се въвежда в документите на ДС след национализацията през 1947 г. Той идва от Съветския съюз, където изразът „бывшие люди” се използва за онези, които са загубили социалния и обществения си статус след революцията от 1917 г.

Припомняме, че доц. Иванов е преподавател в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Специализирал е в Кеймбридж и в Националния университет на Ирландия. Автор е на над двеста научни публикации и десет монографични изследвания върху социалната и стопанската история на България от Възраждането до наши дни. Бил е председател на Държавна агенция „Архиви“, секретар на президента Росен Плевнелиев по култура, образование и национална идентичност, а също и посланик на България във Финландия в периода 2016 – 2021 г. От 6 август до 7 ноември 2014 г. той е бил министър на културата в служебното правителство на Георги Близнашки в качеството си на експерт.

Сподели: