министър Попов

До края на годината трябва да има промяна в законодателството за регулиране на миризмите от производствените инсталации, заяви зам. – министър Ренета Колева

Планът, съгласно управленската програма на правителството, е до декември тази година да има промяна на законодателството по отношение на регулиране на миризмите от производствените инсталации. Това каза в Русе на пресконференция в отговор на въпрос на БТА заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева в присъствието на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов и заместник-министъра на околната среда и водите Петър Димитров. 

Тримата са на посещение в Русе, където снощи имаха среща с граждани. Целта е заедно с местната власт и другите държавни институции да се търси решение на проблемите, за да се гарантира чиста околна среда за живота и здравето на жителите на града. 

Сформираната по инициатива на Министерството на околната среда и водите работна група с 40 души от различни институции трябва да е готова с анализите през идния месец. 

„Няма унифициран международно приет подход за проблема с миризмите. Всяка страна го решава по различен начин, а някъде е решен на регионално равнище. Имаме примери от 28 държави“, каза министър Попов.  

В доклада, който трябва да бъде готов през идния месец, ще бъде описан опитът на 28 държави, който вече е проучен. След това ще бъдат включени анализи, предоставени от експерти, които са се занимавали в дълбочина с тези въпроси. 

„След като бъде изготвен докладът с конкретни подходи и предложения, ще се пристъпи към изготвяне на промени в законодателството и нормативната база. Нашата амбиция е да внесем всички законопроекти, а след влизането им за разглеждане в Народното събрание сроковете и резултатът не зависи от нас, но ангажиментът е до края на тази година да имаме прието законодателство в тази област“, каза заместник-министър Колева. 

Министър Попов казая, че е убеден, че народните представители ще приемат сериозно предложенията, свързани с околната среда, здравеопазването и възможностите за местна регулация. 

По думите му докладът ще бъде публичен, за да могат всички да се запознаят с него. „Така ще се даде първият тласък на нормативно уреждане. Това е комплексен проблем, който трябва да се реши законодателно“, заяви министър Попов. 

Сподели: