Строителството на магистралата Русе - Велико Търново може да започне през 2022 година

До края на ноември се очаква разрешение за строеж за малък участък от магистрала Русе – Велико Търново

До края на ноември се очаква разрешение за строеж за малък участък от магистрала РусеВелико Търново. Това стана ясно от думите на Дина Цоневска, главен експерт в дирекция „Пътна безопасност и планиране на дейностите по РПМ“ в Агенция „Пътна инфраструктура“.

Тя взе участие в „Автомобилен форум 2023“, организиран от Научно-технически съюз по транспорта, от името на председателя на АПИ инж. Ясен Йорданов. Той дойде, за да поздрави участниците във форума, но след приветствието си веднага напусна форума с обяснението, че има „спешна работа“.

Очакваното разрешение за строеж е за първите 7 километра от участъка между Русе и Бяла. Кога обаче ще може да започнат същинските строителни дейности и ще бъде направена първата копка, за момента не е ясно, отбелязва economic.bg.

Припомняме, че през август регионалният министър Андрей Цеков коментира, че строителството ще може да започне през октомври. Тогава и той заяви, че се очаква разрешение за строеж. На практика обаче до момента строежът не е започнал.

Служебният министър Иван Шишков обещаваше пред медии това да стане през септември тази година, но в същото време в отговор на депутатски въпрос посочи, че реалистичният срок е март 2024 г., когато трябва да приключи проектирането на участъците.

Припомняме, че магистралата е разделена на три лота. Обществената поръчка за първите два: участъкът РусеБяла и обхода на Бяла (с обща дължина от 76 км) бе стартирана още през 2020 г., но изпълнители бяха избрани едва през 2022 г.

Общата индикативна стойност на поръчката бе над 987.2 млн. лв. без ДДС, но при отварянето на ценовите оферти на фирмите стана ясно, че те значително я надхвърлят. Въпреки че двата избрани консорциума подадоха най-ниски ценови оферти, инженерингът на аутобана надскочи 1.5 млрд. лв., т.е. километър ще струва около 20 млн. лв.

Изпълнител на участъка РусеБяла е ДЗЗД „Хемус-16320“, с партньори в обединението: „Инфра Експерт“ АД, „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД. Дължината на участъка е 40 км, като срокът за строителството му е над 5 години и 8 месеца.

Изпълнител на обхода на Бяла е ДЗЗД „АМ Русе Търново“, с партньори в обединението: „Европейски пътища“ АД, „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство – Благоевград“ АД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Пътпроект 2000“ ООД. Дължината на участъка е 35.4 км., като срокът за изпълнение е около 5 години.

Сподели: