областен управител

До 21-и декември на територията на област Русе се забранява провеждането на масови мероприятия на открито

До 21-и декември на територията на област Русе се забранява провеждането на масови мероприятия на открито, както и организирането, функционирането и посещението на пазари тип „Битаци“. За същия период се преустановява и дейността на пенсионерските клубове. Това стана ясно от брифинга на областния управител Галин Григоров минути след края на днешното заседание на Областния оперативен щаб. За момента обаче остава Коледният базар в Русе и ледената пързалка, като до края на деня ще бъде дадено предписание да се избягват струпванията на пързалката.

Засилен ще бъде и контролът от страна на Областната дирекция на МВР относно стриктното спазване на чл.8, ал.3 от Закона за закрила на детето, който гласи, че родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20.00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст и съответно след 22,00 ч., ако детето е навършило 14, но все още не е на 18 години.

Освен това с цел осигуряване изпълнението на противоепидемичните мерки според указанията на министъра на здравеопазването, управителите на всички търговски обекти, за които няма изрична забрана за ограничаване на дейността е необходимо да създадат строг пропускателен режим. Той ще се изразява в допускането на определен брой посетители в търговския обект, осигуряване на минимално отстояние между тях вътре и чакащите в прилежащите към обекта площи на открито от минимум 1,5 метра, задължително носене на предпазни средства, строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания и дезинфекция, въвеждане на заграждения с цел предотвратяване струпването на хора, определяне на задължително еднопосочно движение, както и осигуряване на персонал, който да осигурява контролиран достъп на клиенти.

По време на заседанието бяха обсъдени и варианти за отваряне на дежурна ясла и детска градина в гр. Русе за полагане на грижи за децата на медиците, работещи на първа линия в борбата с COVID-19. Ръководството на Община Русе декларира такава готовност и заяви, че в Детска ясла №16 могат да бъдат приети три групи деца. Като детска градина ще функционира ДГ „Слънце“, която е в един двор с вече споменатата ясла. Работното време на детската градина ще бъде от 07.00 до 19.00 ч., а на яслата от 07.00 до 18.30 ч. Също така за децата на медиците, ангажирани на първа линия при борбата с COVID-19 от Лечебни заведения „Медика“ и Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ ще работи Частна детска градина „Дъга – Русе“. За момента в двете детски градини и яслената група очакваните деца са малко над 80.

От Община Русе имат и резервен план при необходимост, а именно отварянето на още една детска градина. Става дума за „Радост“.

Специално внимание по време на заседанието на Щаба беше отделено и на възможността за създаване на Център за извличане на реконвалесцентна плазма от преболедували COVID-19 и в Русе. За момента всеки, който е преболедувал от коронавирусна инфекция и има желание да даде кръв ще може да го направи в отделението по трансфузионна хематология в Университетска болница „Канев“, като кръвта ще бъде транспортирана в Плевен, където ще отделят плазмата. След това ще бъде връщана в Русе и съответно прилагана като лечение за нуждаещите се пациенти. В случай, че няма достатъчно антитела във взетата кръв, то тя ще бъде отново връщана в Русе и използвана в ежедневната дейност на лечебните заведения.

Търси се и решение на проблема с бездомните хора, които са с положителен PCR тест за коронавирус, а нямат нужда от болнично лечение. До дни се очаква от Областния оперативен щаб да излязат с предложение.

До минути очаквайте и информация относно разпространението на COVID-19 в област Русе през последните 24 часа.

Сподели: