Запази духа на Русе

До 30 септември приемат фотоси в петото издание на фотоконкурса „Запази духа на Русе“

ОП „Русе арт“- Клуб на дейците на културата и звено „Туризъм“ в партньорство с Дружеството на журналистите – Русе към Съюза на българските журналисти обявяват петото издание на фотоконкурса „Запази духа на Русе“.

Право на участие в конкурса имат професионалисти и любители, без ограничения във възрастта. Тази година конкурсът отново ще се проведе в две направления – художествена фотография с тема „Обичам Русе“ и репортажна фотография, с тема „Запази духа на Русе“. Авторът сам определя направлението, в което участва. Желаещите да премерят творческите си умения трябва да изпратят до 5 снимки (минимум 2000 пиксела по дългата страна) до 30 септември на електронен адрес foto_kdk@abv.bg.

Изискванията са снимките да са авторски, да предлагат оригинален творчески поглед към образа на Русе, да не са допълнително обработвани със специализиран софтуер. Допустимите корекции са: crop, levels, color balance, sharpen, unsharp mask. Творбите трябва да имат заглавия и да са придружени от визитка на автора (не повече от 15 компютърни реда), в която задължително да е посочен телефон за връзка.

Участниците запазват своето авторско право върху произведенията, които участват в конкурса, но предоставят на организаторите правото да ги публикуват и излагат за целите на конкурса и да ги използват за други некомерсиални цели.

Журито ще се председателства от известния актьор и фотограф Симеон Лютаков, който е един от посланиците на родния си град Русе. Журито ще направи предварителна селекция на творбите и от номинираните ще определи първа, втора и трета наградa. То ще следи за оригиналния поглед към темата и за качеството на снимките. Всички номинирани фотографии ще бъдат качени на сайта на ОП „Русе арт“ на 16 октомври.

От 16 до 31 октомври ще е възможно онлайн гласуване за награда на публиката. Ще я получи снимката, която събере най-много гласове.

На 6 ноември ще бъде открита изложба с номинираните творби и тогава ще бъдат официално обявени наградите. Наградният фонд в направление „Художествена фотография“ е 2000 лева. Победителят в конкурса ще получи шанса да се представи пред русенската публика със самостоятелна изложба в Доходното здание. Наградата в направление „Репортажна фотография“ ще се присъди от Дружество на журналистите в Русе към Съюза на българските журналисти.

Организаторите предвиждат и допълнителни награди.

Сподели: