Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе открива творческия си Сезон 2023/2024 с премиера на „Крали Марко – Последната балканска легенда“

Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе открива творческия си Сезон 2023/2024 с премиера на „Крали Марко – Последната балканска легенда“

Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе открива творческия си Сезон 2023/2024 с премиера на „Крали Марко – Последната балканска легенда“ на две дати – 13 и 20 септември. Спектакъл на Анастасия Събева по една от най-интригуващите съвременни български пиеси „Марко от Прилеп“ на Владимир Левчев. Сценограф е Теодор Киряков, костюми Елена Нацариду, композитор Асен Аврамов, хореограф Александър Манджуков.

Участват: Тодор Лазаров, Ивана Керанова, Ивайло Спасимиров, Миглена Везирова, Васил Витанов, Дона Вълова, Мартин Пашов, Евгения Явашева, Димитър Пишев, Мартин Емануилов, Ростислав Панков.

„Направихме един много рисков ход в това представление. Това е едно предизвикателство както към нас, така и към русенци,“ коментира директорът на театъра Боян Иванов. „Искаме със собствени сили да направим представление, което да не рекламираме чрез звезди, а чрез достатъчно добър авторски текст“ допълни Иванов.

„Марко от Прилеп“ е единствената пиеса на Владимир Левчев и се поставя за първи път в ДТ „Сава Огнянов“ в Русе, каза режисьорът Анастасия Събева. „Имам голямо доверие на екипа от млади и способни хора, с които работя. Всички взаимно се допълват и надявам се, създават различен в естетическо отношение смешно-тъжен и приказен свят,“ допълни Събева.

Зрителите могат да очакват едно вдъхновено представление, което е и забавно, и магическо. Движи се по тънкия ръб между легендата и истината. Историята за Крали Марко отдавна е минала от реалността в песните и легендите.

„За мен е вдъхновяващо да работя с млади актьори. Много е хубаво и смислено, когато си част от техния път и наблюдаваш как един човек става все по-добър и по-добър“, допълва Анастасия Събева.

Героинята на Ивана Керанова е Вила Самовила. „Имах големи вътрешни спирачки, че моят персонаж не е човек, а е част от фолклора, от мита, от легендата.  До сега не съм играла такъв тип персонаж и ми е много приятно да се почувствам като една Самовила, а точно това е магията на театъра“, споделя Ивана.

„В театъра тук и сега има много подемна сила от млади и енергични хора, на които им се занимава с театър, а това е най-важното, независимо на каква позиция си. Репетира се много спокойно и всички сме на равни начала, като няма звезда на сцената“, коментира Тодор Лазаров, който влиза в ролята на Крали Марко.  

Една от драмите на самия герой, е че той не разбира какво очакват и какво искат от него и защо по този начин хората го провъзгласяват за народен герой, без той нищо да е направил. Иронията на историята е много мощна тема, която е и съвременна. Често няма значение хората какво правят, а е важно какво остава в паметта на поколенията. 

Сподели: