Другарска среща събра 75-годишни връстници в Караманово

Другарска среща събра 75-годишни връстници в Караманово

Другарска среща събра 75-годишни връстници в Караманово

„Да сме живи, да сме здрави и след пет години отново да се съберем всички заедно“, това си обещаха в края на срещата 75-годишните беловласите жени и мъже от  Караманово. И сигурно дадената дума ще бъде изпълнена. Родените  през 1943 година ведно от най-големите села на община Ценово спазиха традицията и се събраха отново. „Доживяхме да се видим“, „Ама това ти ли си?“ бяха най-честите възгласи при горещите прегръдки и радушното посрещане на хората, дошли от близо и далеч. Както и досега през годините, основен организатор и двигател на събитието стана Юлка Пантелеева.

Другарска среща събра 75-годишни връстници в Караманово

„Мили приятели, драги съученици, връстници, нека да спремвремето, да се върнем към спомените и миналото. Да си спомним за нашетодетство, за училището и дните след него. Да дадем простор на младежките години,на песните и сладките грешки. Да се върнем отначало“, с тези думи започнаемоционалното си обръщение г-жа Пантелеева. Словото й предизвика много сълзи в очитена присъстващите и силни емоции. Преди да се отдадат на спомените и разказитеза преживяното, всички с голям интерес изгледаха видеоклип за 520 годишнатаистория на родното Караманово. С едноминутно мълчание мъжете и жените отдадоха почит към своите връстници, които вече не са между живите.

В спомените изплуваха годините на усилентруд. Всички връстници от набор 1943 са успели да се реализират успешно в живота. Те дълги години са работили като агрономи, учители, военнослужещи,технически специалисти, механизатори и животновъди, преживели един достоенживот. Някои от тях отдавна са се преселили в други райони на страната, ноникога не забравят за родното си място. Всички обаче са създали семейства и сега се радват не само на децата си, но и на внуци и правнуци. Макар и на по 75 години, във всички от набора все още живее младежкият ентусиазъм и дръзновение, а чувството за хумор е неразделна част и в трудни, и по време на празници и веселие. Кулминацията на срещата дойде при запазването на свещичките на празничната торта. Под звуците на „Многая лета“ всички си пожелаха здраве и  по-добри дни. На раздяла всеки от участницитев срещата получи специален поздравителен адрес. Той представлява колаж от черно-бели снимки, запечатили различни моменти от ученическите години. Беловласите жени и мъже получиха поздравления от Бисер Блажев – кмет на село Караманово, Петя Герасимова – секретар на читалищното настоятелство и от д-р Михаил Билев – общински съветник и председател на ЗК „Старт“.

Сподели: