Бурунданга

ДТ „Сава Огнянов“ – Русе представя „Бурунданга“ на 22 януари

„Бурунданга“ представя на 22 януари от 19 часа в Камерна зала ДТ „Сава Огнянов“ – Русе.

режисьор – Ивайло Ненов
сценограф – Десислава Грозданова
композитор – Пламен Мирчев-Мирона
хореограф – Марин Удварев
асист.реж. – Веселин Тотев

С участието на:
Ясена Господинова
Дайана Михайлова
Ивайло Спасимиров
Кадри Хабил
Любомир Кънев

Билети:
Онлайн или на касата на театъра (тел. 082/830 168)

Това е една история за две момичета, две момчета, един млад по дух старец и за грешките, които допускаме от ентусиазъм в младостта, казва режисьорът на пиесата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе „Бурунданга“ Ивайло Ненов. Това е неговата дипломна работа. Той завърши „Режисура“ при Красимир Спасов. Причина да се спре на този текст е желанието да се адресира послание към младата аудитория в Русе – от 15 до 45 – годишни. Този текст е много комуникативен, сюжетът е изключително съвременна история, съвременна визия и чувство за хумор. Испанската пиеса е разбираема за българите, защото те са доста близки като темперамент до испанците.

“Бурунданга” е романтична комедия. Като зрител много обичам романтичните комедии и винаги съм искал да напиша една от тези истории, в които любовта възтържествува напук на всички препятствия. Да, голям почитател съм на роматничните комедии. Харесвам ги, защото са истина, защото привличането между хората е онази сила, която всъщност движи Вселената, защото от циниците, от продажниците и от нищетата ни спасява единствено любовта. Очевидни работи. За публиката в Испания пиесата съдържаше допълнителен стимул, защото двама от персонажите й са членове на ЕТА, а въпросът за местния тероризъм се зачекваше за първи път в комедия. Но това е само детайл от пейзажа. “Бурунданга” е романтична комедия. Нищо повече. И нищо по-малко. Разказва за неща, които сме готови да направим от любов, и за неща, което сме готови да простим от любов. И го прави по най-старомодния начин, включително с вълшебна отвара – като в сън в някоя лятна нощ, цитира Жорди Галсеран Ивайло Ненов.

Десислава Коева също е дебютант, защото е завършила сценография през лятото на миналата година. Нейно дело е решението на сцената в ярки цветове, максимално близо до същността на посланието.

Какво е Бурундангата?

Бурундангата (или скополаминът) е един от най-опасните наркотици. Тя лишава човека от свободна воля, въпреки че той се намира в съзнание и е адекватен, но всъщност напълно губи контрол над постъпките си и се подчинява на всички въпроси и заповеди. От медицинска гледна точка бурундангата е идеалното вещество при извършване на престъпление. Невробиолозите твърдят, че напълно изключва паметта, без да засяга другите функции на мозъка и умствените способности. Тя няма мирис и вкус, а въздействието й е почти мигновенно. Бурундангата се извлича от бругмансия, която расте в Колумбия, Еквадор и Венецуела. Това е висок храст, понякога достигащ размерите на дърво, с увиснали ароматни цветове. Заради красотата му в наши дни се разпространява като декоративно растение почти в целия свят. Още в миналото индианците са употребявали скополамина в различни ритуали на общуване с предците, както и за медицински нужди. През 20 в. наркотикът се използва по време на разпити като “серум на истината”. Днес скополаминът в нищожни дози се включва като съставка в някои легални лекарства – успокоителни и лекуващи морска болест.

Сподели: