моторен кораб русе дунав турс

„Дунав турс“ се разделя с един от първите си кораби МК „Русе“

Време за прочитане: 2 мин.

Във вторник една от легендите на круизния туризъм по река Дунав, моторен кораб „Русе“, ще отплава за Холандия. Новият собственик ще го използва кораба за провеждане на различни събития, а надеждата е той да носи същото име.

„С носталгия се разделяме с нашия кораб. Трийсет и три години той плава по река Дунав, но единствено постоянното обновяване и модернизиране на флота би ни позволило да бъдем конкурентноспособни и в бъдеще. Предстоят ни инвестиции, които ще ни помогнат да бъдем модерен и търсен партньор на туристическия пазар. „Пътуване, което вдъхновява“- това беше мотото на кораб „Русе“. Мисля, че успяхме  с труд и качествено обслужване да го защитим  през тези години“- каза Катя Стоянова, главен изпълнителен директор на „Дунав Турс“ АД – Русе.

Над 140 хиляди са превозените пасажери, предимно от Австрия и Германия, от 1984 година до днес. Най-дългите круизи са били от немския град Пасау, до украинския Вилково, както и до делтата на река Дунав.  През 2008 година между градовете Братислава и Виена, двама млади българи сключиха брак  на борда на кораба, а в ролята на длъжностно лице бе капитанът  Кръстю Колев.

На 17 октомври 1983 с платформа по море са докарани и пуснати на вода в устието на р. Дунав двата пътнически кораба “София” и “Русе”, построени в корабостроителница “Де Бисбош”, Холандия. Те са с дължина 113 метра и със сто и три кабини, разположени на две палуби.   Те са кораби-близнаци с капацитет 200 легла и 55 души екипаж, категория 4 звезди и са пригодени за круизни пътувания по р. Дунав от германския град Пасау до делтата на р. Дунав.

На 18 април . в 15:00 часа корабът ще отплава за Гюргево с осем  членен екипаж. Предаването му на новия собственик ще бъде на 19 април  в Констанца, където отново на специална платформа ще бъде натоварен на друг кораб, за да се върне на река Рейн – там, където е бил построен.

Сподели:

Още новини от деня