моторен кораб русе дунав турс

„Дунав турс“ се разделя с един от първите си кораби МК „Русе“

Във вторник една от легендите на круизния туризъм по река Дунав, моторен кораб „Русе“, ще отплава за Холандия. Новият собственик ще го използва кораба за провеждане на различни събития, а надеждата е той да носи същото име.

„С носталгия се разделяме с нашия кораб. Трийсет и три години той плава по река Дунав, но единствено постоянното обновяване и модернизиране на флота би ни позволило да бъдем конкурентноспособни и в бъдеще. Предстоят ни инвестиции, които ще ни помогнат да бъдем модерен и търсен партньор на туристическия пазар. „Пътуване, което вдъхновява“- това беше мотото на кораб „Русе“. Мисля, че успяхме  с труд и качествено обслужване да го защитим  през тези години“- каза Катя Стоянова, главен изпълнителен директор на „Дунав Турс“ АД – Русе.

Над 140 хиляди са превозените пасажери, предимно от Австрия и Германия, от 1984 година до днес. Най-дългите круизи са били от немския град Пасау, до украинския Вилково, както и до делтата на река Дунав.  През 2008 година между градовете Братислава и Виена, двама млади българи сключиха брак  на борда на кораба, а в ролята на длъжностно лице бе капитанът  Кръстю Колев.

На 17 октомври 1983 с платформа по море са докарани и пуснати на вода в устието на р. Дунав двата пътнически кораба “София” и “Русе”, построени в корабостроителница “Де Бисбош”, Холандия. Те са с дължина 113 метра и със сто и три кабини, разположени на две палуби.   Те са кораби-близнаци с капацитет 200 легла и 55 души екипаж, категория 4 звезди и са пригодени за круизни пътувания по р. Дунав от германския град Пасау до делтата на р. Дунав.

На 18 април . в 15:00 часа корабът ще отплава за Гюргево с осем  членен екипаж. Предаването му на новия собственик ще бъде на 19 април  в Констанца, където отново на специална платформа ще бъде натоварен на друг кораб, за да се върне на река Рейн – там, където е бил построен.

Сподели:

Още новини от деня