Дългогодишният имам на Стамболово Хафъз Мехмед Бейти бе одостоен с наградата на името на Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди

Дългогодишният имам на Стамболово Хафъз Мехмед Бейти бе одостоен с наградата на името на Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди

Време за прочитане: < 1 мин.

Висшият мюсюлмански съвет отличи личностите, послужили за пример на мюсюлманската общност, с наградата на името на първия главен мюфтия на България Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди.

Тяхната доброта, последователност, състрадание и ясна позиция в подкрепа на мюсюлманите в България за пореден път вдъхнови гостите на церемонията.

Тържественото събитие се състоя на 8 декември 2021 г., в кино „Люмиер“. Сред официалните гости в залата бяха зам.-председателят на Народното събрание Мукаддес Налбант, министърът на културата Велислав Минеков, представители на дипломатическия корпус у нас, народни представители, членове на Съвета на религиозните водачи, представители на религиозните общности, районни мюфтии, представители и приятели на мюсюлманската общност.

По време на церемонията гостите чуха айети от Свещения Коран-и Керим, посветени на добротата и изпълнение на традиционна и религиозна музика.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед приветства гостите в залата с цитати от стихове на поета Юнуз Емре, чиято годишнина чества ЮНЕСКО през 2021 г.

Носителят на третия плакет беше Хафъз Мехмед Бейти, дългогодишен имам в с. Стамболово, общ. Сливо поле, обл. Русе. Отличието е за приноса му към мюсюлманската общност чрез съхраняване на многовековните ни традиции.

Сподели: