Държавен архив - Русе представи документи по повод създаването на СУ "Св. Климент Охридски"

Държавен архив – Русе представи документи по повод създаването на СУ „Св. Климент Охридски“

Време за прочитане: < 1 мин.

На 25 ноември Софийският университет „Св. Климент Охридски” отбелязва своя патронен празник.

На този ден своят патронен празник отбелязва Софийският университет, който носи името на Св. Климент Охридски. Датата е избрана преди 111 години на заседание на Академическия съвет на висшето учебно заведение.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е първото българско висше училище. Създаден на 1 октомври 1888 г. като Висш педагогически курс. Българската общественост подкрепя развитието на университета с многобройни актове на безкористна помощ и дарения. Големият финансист, търговец и банкер Евлоги Георгиев от Карлово, изпълнявайки волята и на своя брат Христо Георгиев, дарява и завещава място от 10 200 кв. м и 6 800 000 златни лева за построяване на сграда и издръжка на Висше училище в София. Централната част на сградата на СУ е построена именно с това дарение на братята Евлоги и Христо Георгиеви, чиито скулптури красят нейната фасада.

Един от изпълнителите на завещанието на Евлоги Георгиев е Иван (Иваница) Иванов, който по това време е директор на Русенския клон на Българска народна банка.

(Снимките са на документи от фонда на Държавен архив – Русе: част от завещанието на Евлоги Георгиев, Закон за Софийския университет, Закон за Ефорията на Университета „Братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово”, Писмо от Министерството на народното просвещение до Иваница Иванов, относно изпълнение на завещанието на Евлоги Георгиев.)

Сподели:

Още новини от деня