Държавна опера - Русе: Отиде си от този свят нашият колега и приятел, композиторът проф. Георги Костов!

Държавна опера – Русе: Отиде си от този свят нашият колега и приятел, композиторът проф. Георги Костов!

Отиде си от този свят нашият колега и приятел, композиторът проф. Георги Костов!

Бившият министър на културата и бивш ректор на Музикалната академия е починал два дни преди да навърши 83 години.

Надарен със силен, борбен дух и талант, белязали дългия му житейски път, преподавател на мнозина от музикантите и солистите на Държавна опера – Русе, където неотдавна отбелязахме осемдесет годишния му юбилей с мюзикъла по негова музика “Кой е Големанов”.

Десетилетия живот, респектиращ с развитието и реализацията на един композитор, оставил трайни следи в българската музикална култура. Неговите житейски дела, авторски произведения, педагогическа и административна дейност му отреждат достойно за уважение място във времето и в сърцата на всички, докоснали се с любов до личността му и с почит към творчеството му!

Проф. Георги Костов завършва БДК (дн. ДМА “П. Владигеров”) с композиция при проф. П. Владигеров през 1966г. Специализира в Московската консерватория. Преподавателската си дейност в Българската държавна консерватория започва през 1966г., през 1977г. става доцент, а от 1985г. е професор по хармония и композиция. От 09.11.1989г. до 10.04.2008г. е ректор на висшето учебно заведение и министър на културата в правителството на Жан Виденов (1995-1996г.). Носител е на орден „Стара планина“. През 2016г. е удостоен с престижното отличие “Златен век” с огърлие.

Проф. Георги Костов е автор на музикално-сценични произведения, творби за симфоничен, духов и струнен оркестър, камерна музика и др.

Автор е на оперите „Манастирски неволи“, „Жената със златния косъм“ и „Нещастие“, на балета „Вълшебствата на Тотобан“, на мюзикълите „Четиримата близнаци“ и „Казанова“, на хорови и камерни творби, пиеси за духови и струнни оркестри, концерти за кларинет и оркестър, за валдхорна, струнен оркестър и тимпани, концертино за виола и оркестър, камерни опуси.

Написал е повече от 1000 детски, хорови и забавни песни. Неговите “Песни за животните”, “Детство мое”, “Деца на света” и много други добиват широка популярност.

Той е лауреат на награди от конкурси като: “Червеният карамфил” (Сочи), многократно на “Сладкопойна чучулига”, “Златният Орфей”, “Мелодия на годината”, Радиоконкурс “Пролет” и др.

Още през 1959г. получава награда за Концерт за кларинет и оркестър. Носител е на награди от конкурси в Париж (1972г.), София (1974г.), Берлин (1976г.), Хелзинки (1969г.), Тренто (1991г.).

Негови творби са записани от БНР, БНТ, Балкантон и др.

Поклон!

Светла да е паметта му!

Сподели: