Държавна опера - Русе подготвя премиератана "Човешкият глас"

Държавна опера – Русе представя „Човешкият глас“

Държавна опера - Русе подготвя премиератана "Човешкият глас"

На 16-ти януари от 19 часа в зала „Опера“  ще бъде представен спектакълът на камерната опера „Човешкият глас“ от Франсис Пуленк по либрето от едноименната пиеса на Жан Кокто.

Теодора Чукурска – сопран и изпълнителка на единствената роля в моноспектакъла е възпитаничката на Академия „Санта Чечилия“, блестяща актриса и певица – задълбочен интерпретатор.

Божена Петрова – пиано, допринася със съвършената си пианистична техника публиката да разтвори докрай сетивата си и да навлезе в богатия на чувствени нюанси френски музикалено-композиторски стил. Така младата пианистка с лекота допълва емоционалната картина на творбата на композитора Франсис Пуленк.

Д-р Аделаида Якимова-Фурнаджиева е изявен български оперен режисьор. Със своята иновативна постановка тя допринесе Държавна опера-Русе достойно да отбележи двойния юбилей на създателите на театрално-музикалния шедьовър „Човешкият глас“. Това се случва в годината, когато целият театрален свят чества 130 години от рождението на Жан Кокто, а всички музиканти – 120-годишнината от рождението на  Франсис Пуленк.

Д-р Аделаида Якимова-Фурнаджиева е режисьор-постановчик, която като творец-истински експериментатор поставя моноспектакъла в своеобразния калейдоскоп от емоционални изблици, настроения и вокални багри. Тази пъстра и непрестанно сменяща се музикално-театрална картина е обусловена от малко познатата „театрална техника на психологическия жест“. Това е специалната майсторска актьорска техника, прокламирана от световно известния театрален актьор, педагог и режисьор Майкъл Чехов, чийто похвати русенската режисьорка владее до съвършенство.

В България за първи път операта „Човешкият глас“ е  изпълнена от сопраното Галя Йончева на концерт през 1974 година със Софийската филхармония с  диригент Димитър Манолов. Русе, обаче, отново има своята първенствуваща роля. През 2007 година в Русе сопраното Виолета Шаханова участва в първата за страната сценична реализация на операта в камерния ѝ вариант с акомпанимент на пиано от Евгени Желязков. Десетилетие след това, отново за първи път в Русе, в световната музикална история тенорът Геориос Филаделфевс изпълнява моноспектакъла „Човешкият глас“ на камерната сцена на Русенската опера – един своеобразен творчески експеримент, който предизвиква интереса на публиката и днес в столичните театри.

Лирическата трагедия, както жанрово я определя композиторът, изобразява, чрез монологичната ситуация на последен телефонен разговор, раздялата на двама влюбени. Режисьорското предизвикателство в конкретния случай се изразява в това, да бъде представено по възможно най-сериозния и драматичен начин обсебеността, влюбеността и обичта в едно измерение, което достига до емоционална крайност.

Новата постановка на „Човешкият глас“ търси нова точка на съзерцание върху вечната тема за човешката любов.

Сподели:

Още новини от деня