Държавна опера - Русе представи с голям успех "Дон Карлос" на МФ "Мартенски музикални дни"

Държавна опера – Русе представи с голям успех „Дон Карлос“ на МФ „Мартенски музикални дни“

Държавна опера – Русе представи с голям успех „Дон Карлос“ на МФ „Мартенски музикални дни“. Премиерата бе очаквана от години и публиката остана очарована от оркестъра и диригента Сунай Муратов. Всеки уважаващ себе си театър би трябвало да има това заглавие в своя репертоар. Безспорно тя е една от най-красивите опери на Верди, но и най-трудната за изпълнение за всички солисти.

Зрителите аплодираха изявените творци, чийто имена са известни не само у нас, но и на големите оперни сцени. Това бяха Светла Кръстева в ролята на Елизабет Валоа и Марио Меланини в ролята на Дон Карлос, а също Ивайло Джуров – като крал Филип Втори.

Чудесна бе ролята на Родриго, маркиз Поза в лицето на баритона Александър Крунев. Петя Цонева в ролята на принцеса Еболи за пореден път показа своя талант.

Великият инквизитор в гениалната опера на Верди бе Пламен Кумпиков.

Режисурата бе дело на Славчо Николов, поради което – интересна и донякъде съвременна, а в същото време със запазени традиционни елементи. Героите, мизансцените и хорът бяха добре разпознаваеми, което се понрави на публиката.

Спектакълът „Дон Карлос“ е един от най-търсените и гледаните не само у нас, но и в чужбина. Неслучайно гениалният Николай Гяуров избира операта „Дон Карлос“, за да отбележи своя 40 годишен юбилей.

Сподели:

Още новини от деня