Държавна опера - Русе представя балета "Дон Кихот" на 26 ноември

Държавна опера – Русе представя балета „Дон Кихот“ на 26 ноември

Време за прочитане: 2 мин.

След почти тригодишно отсъствие от русенска сцена , ценителите на балетното изкуство в Дунавската столица ще могат да се насладят в петък, 26 ноември, от 19 часа, в Доходното здание на безсмъртния балет на Лудвиг Минкус за рицаря Дон Кихот.

„Дон Кихот“ е балет по романа „Дон Кихот де ла Манча“ на испанския писател Мигел де Сервантес. Счита се, че е сред най-ярките и велики творения между класическите балети. Спектакълът е поставян от много балетни трупи по целия свят в различни варианти. Първата постановка е във Виена през 1740 г.

Най-известна е постановката (1900) на руския балетмайстор Александър Горский по музиката (1869) на чешкия композитор Лудвиг Минкус, дълго работил в Русия, но първата хореография по неговата музика е на Мариус Петипа.

Първото представление на балета на Л. Минкус се състои на 14 декември 1869 г. в „Болшой театър“ в Москва. По-късно свои редакции на този балет, значително отличаващи се от първоначалната версия, създават други хореографи като Алексей Ратманский и Борис Ейфман.

В романа на Сервантес образът на печалния рицар Дон Кихот, готов на всякакви подвизи и благородни постъпки, се явява основа на сюжета. В балета „Дон Кихот“ обаче той е второстепенен персонаж, а сюжетът се съсредоточава върху любовната история на Китри и Базил, изпълняващи свои вариации на градския площад.

В ролята на Дон Кихот на сцената на Доходното здание ще се превъплъти младият италианец Давиде Диодато, завършил Виенското балетно училище, ярък и артистичен, който въпреки младата си възраст, успява изключително достоверно да пресъздаде образа на знаменития идалго.

Дългогодишният солист на балетната трупа на Държавна опера – Русе Антон Иванов ще бъде верният оръженосец на романтичния рицар. Като Санчо Панса той е танцувал не веднъж на русенска сцена, затова тази роля е като втора кожа за талантливия русенски балетист, в която той всеки следващ път добавя нещо ново от себе си.

Чувствената и емоционална Станислава Караджова – Пенчева ще изиграе ключовата роля на дъщерята на кръчмаря Лоренцо – Китри, която Дон Кихот, прочел много рицарски романи, вижда във въображението си като Дулсинея.

Японският балетист Масаки Такада, вече четвърти сезон част от екипа на русенската балетна трупа, ще видим на сцената като бръснаря Базил, в когото Китри е горещо влюбена. Техничен и прецизен както винаги, Масаки безотказно завладява сърцата на публиката в залата.

Постановка – Йордан Кръстев, Веса Тонова

Сценография – Иван Токаджиев

Художник на костюмите– Меглена Илиева

Балетмайстор– Марияна Захариева

Художествен ръководител на балетната трупа – Весела Василева

Балет на Държавна опера-Русе

Билети на каса Опера: понеделник – петък от 10.00 часа до 18.30 часа и на Grabo.bg

Сподели:

Още новини от деня