Държавна опера - Русе представя балета "Лебедово езеро" на 27 април

Държавна опера – Русе представя балета „Лебедово езеро“ на 27 април

Балетът в четири действия от П. И. Чайковски „Лебедово езеро“ ще представи на 27 април от 19 часа в Доходното здание Държавна опера – Русе. Либретото е на Владимир Бегичев и Василий Гелцер. Хореографията е на Мариус Петипа и Лев Иванов.

Постановка и режисура – Румен Рашев
Художник на декора и костюмите – Първолета Чавдарова-Летиция
Художествен ръководител – Весела Василева
Помощник-режисьор – Елена Колева

„Лебедово езеро“ е първият балет, който Пьотр Илич Чайковски създава. Композиторът го възприема като свой творчески експеримент. В писмо от 10 септември 1875 година Чайковски споделя с Николай Римски-Корсаков: „Приех да напиша музиката към балета „Езерото на лебедите“ отчасти за пари, от които имам нужда, отчасти за това, че отдавна ми се искаше да изпитам силите си в този музикален вид.“ Композиторът работи върху тази своя идея през 1875-1876 година и творбата се появява със заглавието „Езерото на лебедите“. Главната героиня на приказната история е Одета – принцеса, превърната в лебед.

Чайковски има доста по-ранен опит за създаване на балет със заглавие „Синдрильона“. Той остава незавършен. По-късно композиторът завършва едноактен балет със заглавието „Лебедово езеро“ по руската приказка „Лебед птица – свенлива девица“, който се реализира като домашно представление през 1871 година. Изборът на сюжет е провокиран от мистичните и страховити приказни истории от руския фолклор за омагьосани и превърнати в птици красиви девойки. Но в основата на сюжета на „Лебедово езеро“ стоят не само древно-руските предания, а също и елементи от западно-европейски митове и легенди. Всичко това, заедно със силата на въздействието на монументалните музикални картини, превръща първия балет на Чайковски в безспорна световна класика, в която израстват фигурите на хореографите Петипа и Иванов, родили класическия вариант на балетната хореография на „Лебедово езеро“. Чрез нея той се превръща в този модел за класическа балетна творба в света на балетното изкуство, който модел познаваме и ценим и днес.

Изпълняват солисти и ансамбъл от балета на Държавна опера-Русе

Билети на каса Опера и онлайн на www.ruseopera.com

Сподели: