Държавна опера - Русе представя "Бохеми" на 20 февруари

Държавна опера – Русе представя „Бохеми“ на 20 февруари

Време за прочитане: 3 мин.

Държавна опера – Русе представя „Бохеми“ на 20 февруари от 19 часа в зала „Опера“.

Mладият тенор Борис Луков – внук на сопраното Лиляна Анастасова – една от емблематичните солистки на оперния театър във Варна, ще бъде отново в ролята на Рудолфо.

Роден през 1987 година, Борис Луков завършва НМУ “Л. Пипков” и НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Нико Исаков през 2009 година – специалност Класическо пеене. След успешното си дипломиране е солист на Държавна опера-Варна (2013-2017), по покана на Маестро Борислав Иванов. Младият певец усъвършенства ролите си при големия български тенор Емил Иванов. 
На оперната сцена Борис Луков превъплащава в ролите на Туриду в операта „Селска чест” на Пиетро Маскани, Полионе в операта „Норма” на Винченцо Белини, в продукцията на която си партнира с емблематичното сопрано Димитра Теодосиу на първото издание на Оперния фестивал „Дионисия” на гръцкия остров Корфу.

През Март 2017, Борис Луков прави своя дебют в ролята на Марио Каварадоси в операта „Тоска” от Джакомо Пучини на сцената на Държавния театър за опера и балет в Красноярск.

В репертоара му са още ролите на Алфред Жермон от „Травиата”, Измаел от „Набуко”, Макдъф от „Макбет”, Касио от „Отело” на Джузепе Верди както и на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай” на Пучини.

Борис Луков участва в редица международни концерти. Гостувал е в залите на Берлинска Филхармония, зала „Рахманинов“ (Московската консерватория), зала „Бетовен“ (Болшой театър), Симфони спейс (Бродуей- Ню Йорк) както и в Зала „България” – София.

Диригент този път ще бъде Вилиана Вълчева.

Вилиана Вълчева е родена във Варна. През 1999 година завършва средното си

образование в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ в родния си град със специалност Пиано, след което веднага е приета да учи в Hochschule der Künste в столицата на Швейцария – Берн, както и по-късно камерна музика в Нюшател. Паралелно започва да се занимава и с дирижиране, което я отвежда в Люцернския университет по музика в класа на дългогодишния главен диригент на Цюрихска опера проф.Ралф Вайкерт, където през 2010 защитава с отличие Магистърска степен по оперно-симфонично дирижиране.

Следват майсторски класове с именити диригенти като Бернард Хайтинк, Дейвид Цинман, Зубин Мета, Пиер Булез. Вилиана Вълчева е финалист на реномирания диригентски международен конкурс в Кадакес (Испания). Тя е активен участник като диригент в Берлинския форум „Das Kritische Orchester“, сформиран от музиканти от най-престижните немски оркестри, измежду които Берлинска филхармония, Мюнхеска филхармония, Bayerische Rundfunk Оркестър, Dresden Staatskapelle.

През 2013 година Вилиана Вълчева започва работа в Люцернския оперен театър като репетитор и асистент на главния диригент, където е ангажирана за три творчески сезона. Същата година, след конкурс, печели и място за практика в нова продукция на Цюрихска опера при главния диригент Фабио Луизи.

През 2014 година, Вилиана Вълчева е поканена от Маестро Борислав Иванов за щатен диригент във Варненската опера, където има възможност да подготви и представи много нови постановки. Сред тях са сложните заглавия като Андре Шение на У.Джордано, Адриана Лекуврьор на Франческо Чилеа, Норма на Белини, Лучия ди Ламермур на Доницети, Дон Жуан на Моцарт както и много други.

За Вилиана Вълчева музикалната критичка Юлияна Караатанасова пише : „…Преливаща от талант, енергия и огромна работоспособност, Вилиана Вълчева е изучила в най-малки детайли партитурата на „Андре Шение“, вниквайки дълбоко в стила на веристичната опера. Нейният прочит говори за безспорен професионализъм, съчетан с категоричен диригентски жест. Варна може да се гордее с още една звезда – от истинските, която ще блести скоро на международния музикален небосклон.“

През годините от 2008 до 2014 ВилианапВълчева получава реномираните стипендии на Zeno-Karl Schindler( Женева) за средновековна немска музика, както и стипендията Richard Wagner-Stiftung- Bayreuth – за изучаване творчеството на Рихард Вагнер.

През септември 2017, Вилиана Вълчева е поканена да открие първото издание на оперния фестивал „Дионисия“ на остров Корфу , от създателя и артистичен директор на фестивала, световния бас Орлин Анастасов.

През януари 2018 година българската диригентка Вилиана Вълчева ще дебютира на сцената в Reggio Calabria с прословутия реквием на Джузепе Верди.

Сподели:

Още новини от деня