Държавна опера - Русе представя "Българи от старо време" на 30 юли

Държавна опера – Русе представя „Българи от старо време“ на 30 юли

Време за прочитане: 2 мин.

Летният фестивал на Държавна опера – Русе „Опера под звездите“ върви към своя апогей с представянето на колоритната оперета на Асен Карастоянов „Българи от старо време“.

Спектакълът ще се играе, както всички досега,  на Площада пред Операта, на 30 юли, петък,, от 20:30 часа.

Любимият български актьор Николай Урумов е специален гост на русенска сцена  в ролята на Хаджи Генчо.

Вдъхновен от повестта „Българи от старо време“ на Любен Каравелов, написана в Русия с много любов и носталгия, композиторът Асен Карастоянов пише музика към нея и така се ражда оперетата „Българи от старо време“. Главните действащи лица – двамата копривщенски големци дядо Либен и Хаджи Генчо, оживяват с патриархалната романтика, колорита и духа на българите от епохата на Възраждането, скъпи на всеки българин. Единият – корав, суров и строг, но справедлив човек, а другият – набожен, учен, хитър и деспотичен; двамата представляват двата стълба на обществото по онова време. В годините на робство те възпитават децата си Павлин и Лиляна в подчинение и послушание, но младостта е младост и нищо по-хубаво няма от нея. А любовта както винаги превъзмогва всички препятствия, за да тържествува на финала на емблематичната българска творба.

Първото  изпълнение на тази оперета  в България е било на  24 януари 1959 година, в Държавен музикален театър „Стефан Македонски“, с Режисьор – Хитьо Попов, диригент – Виктор Райчев и сценография – Евгени Ващенко.

На 24 октомври 2019 година беше премиерата, както и първо изпълнение на любимата музикална творба в Русе, с режисьор – постановчик  Аделаида Якимова-Фурнаджиева, диригент – Владимир Бошнаков, сценография – Иван Токаджиев,  художник на костюмите – Диляна Първанова, хореография – Детелина Кремакова и Цецко Колев, хормайстор – Стелияна Димитрова-Хернани.

В ролята на дядо Либен публиката ще се наслади на басът Емил Желев, който партнира на Николай Урумов на сцената, а  като младите влюбени  Лила и Павлин ще видим красивата  Мария Анастасова и гласовитият тенор Борис Луков.

Концертмайстор  ще бъде Ефтима Евтимова.

Билети можете да закупита на каса Опера, от понеделник до петък, от 10.00 часа до 18.30 часа.

тел. 0878 218 687

Сподели:

Още новини от деня