Държавна опера - Русе представя "Джани Скики" на 30 септември

Държавна опера – Русе представя „Джани Скики“ на 30 септември + ВИДЕО

На 30 септември 19 часа в Голяма зала на Доходно здание Държавна опера – Русе ще представи премиерата на едноактната комична опера от Джакомо Пучини по либрето на Джовакино Форцано „Джани Скики“.

Диригент е Димитър Косев.

Режисьор е Михаела Панайнте (Румъния)
Сценограф – Михай Панайтеску (Румъния)
Художествено осветление – Лучан Мога
Концертмайстор – Мария Павлова

Солисти:
Джани Скики – Добромир Момеков
Лаурета – Даниела Караиванова
Дзита – Андреана Николова
Ринучо – Александър Баранов
Герардо – Иван Пенчев
Нелла – Теодора Чукурска
Бето ди Синя – Владимир Маринов
Симоне – Момчил Миланов
Марко – Теодор Петков(гост)
Ческа – Петя Цонева
Маестро Спинелочо – Стоян Стоянджов
Амантио ди Николао – Емил Желев
Пинелино – Иван Богоев
Гучо – Стилян Цветков

Участват още хор и оркестър на Държавна опера – Русе.

Ето какво споделиха днес Димитър Косев, Добромир Момеков, Даниела Караиванова по време на пресконференция днес:

„Джани Скики“ („Gianni Schicchi“) е едноактна комична опера от Джакомо Пучини (1858-1924). Композиторът със седемте имена – Джакомо Антонио Доменико Микеле Втори (Секондо) Мария Пучини е най-яркият представител на италианската опера от годините на Веризма –реалистичното течение, започнало в края на XIX век най-напред в италианската литература и изобразително изкуство, продължило в първото десетилетие на XX век в операта.Тя е третата, последна част от известния оперен триптих на композитора, предшествана от оперите „Мантията“ и „Сестра Анджелика“.

Сюжетът на „Джани Скики“ е изграден на основата на 30-та песен от поемата „Божествена комедия“ (1320) на средновековния италиански поет и философ Данте Алигиери (1265-1321). Автор на либретото, създадено със завидна ловкост и завладяващо с изящно чувство за хумор е Джовакино Форцано (1883-1970).Творческа личност с многостранни интереси – адвокат, оперен певец, журналист, драматург, режисьор и либретист, Форцано е автор на либретото и на втората опера от прочутата пучиниева трилогия – „Сестра Анджелика“. Създава либрети и за другите италиански композитори от течението на Веризма – Маскани, Леонкавало и Джордано.

Режисьор на продукцията е румънската оперна и театрална режисьорка Михаела Панайте. Диригент-постановчик на продукцията е младият русенски диригент Димитър Косев.

Сподели:

Още новини от деня