Държавна опера – Русе представя „Дон Жуан“ на 5 декември

На 5 декември, вторник, от 19 часа в зала Опера Държавна опера – Русе ще представи на почитателите на оперното изкуство „Дон Жуан” от В.А.Моцарт. Либретото е на Лоренцо да Понте. Диригент е Вилиана Вълчева. Режисьор Аделаида Якимова, постановката е на Огнян Драганов. Хормайстор е Стелияна Димитрова. В ролите ще се превъплътят Венцеслав Анастасов, Франческа Тиди, Родриго Трозино, Нели Кравченко и др. Участват още оркестър и хор на Русенската опера.

Венцеслав Анастасов е роден през 1971 в Русе в семейството на едни от звездите на българския оперен театър Мария Венциславова и Анастас Анастасов, запомнени от публиката със съвместните им изпълнения на Макбет и Лейди Макбет, Тоска и Скарпия, Ренато и Амелия, Аида и Амонасро, Яго и Дездемонна и др. Мария Венциславова е Лауреат на Премията за интерпретация на Вагнер на Международния конкурс „Франциско Виняс“ в Барселона /1974/. Венцеслав Анастасов учи пеене с Маестро Георги Делиганев в Русе. Завършва Музикалната академия в София при проф. Асен Селимски. През 1997 дебютира като солист на Русенската опера. Участва в турнета в чужбина с ролите Зурга „Ловци на бисери“, Шарплес „Мадам Бътерфлай“, Марсел „Бохеми“ , Фигаро „Севилският Бръснар“, Евгений Онегин, Белкоре „Любовен Еликсир“, „Кармина Бурана“, Дон Жуан.

Франческа Романа Тиди участва в множество артистични събития, вариращи от драма до мелодрама, от старинна музика към съвременна, от театъра към интимността на камерните концерти, под ръководството на майстори като Симинович, Субризи, Фрисина, Спараня, Ивалди, Лукантиони, Визиоли, Караба.

От 2009 г. тя редовно се изяввява с квартетът сопрани Div4s, с които стъпва на много престижни международни сцени и работи с големи оркестри като Филхармонията в Прага и Фондация „Арена ди Верона” и режисьори от ранга на Марчело Рота. Както като солист, така и като част от ансамбъла често пее на една сцена с Андреа Бочели.

През 2013 г., заедно с трите си колежки, напуска проекта Div4s, за да сформира нова и също толкова амбициозна музикална реалност: InCanto. С новата формация гостува на кмета Блумбърг по време на празненствата за Деня на Колумб (Ню Йорк, октомври 2013 г.).

Вилиана Вълчева завършва НУИ „Добри Христов” със специалност пиано, след което продължава висшето си образование в Швейцария.

Защитава магистърска степен по оперно-симфонично дирижиране при проф. Ралф Вайкерт в Музикалното висше училище в Люцерн (2010), дипломира се и като музиколог в Университет Берн (2011). В периода 2004-2014 има ангажименти като диригент на Люцернския симфоничен оркестър, корепетитор и асистент на Вагнеровия фестивал във Велс, Австрия, диригент на Бранденбургския симфоничен оркестър, Хайдн синфониета Виена, Филхармоничен оркестър Фаенца, оркестър Хохдорф Люцерн, Филхармоничен оркестър Йоханесбург, Концертен оркестър Берн.

В сезона 2013-2014 е репетитор/асистент на първия капелмайстор в Театър Люцерн, в края на 2013 има практика по дирижиране при Фабио Луизи в Национална опера Цюрих, след което става корепетитор/асистент на музикалното ръководство на Национална опера Цюрих.

Огнян Драганов е от младото поколение търсени и предпочитани оперни режисьори, които успешно се реализират в чужбина. Изучава оперна режисура в Нов Български Университет – два семестъра в класа на проф. Ваня Бъчварова. Завършва курс по оперна режисура в OPERA DU RHIN Страсбург, Франция, като асистент режисьор на световно известния оперен режисьор Албер – Андре Льорю. Дипломира се в Държавна Музикална Академия “Панчо Владигеров” София – специалност оперна режисура в класа на проф. Павел Герджиков. Своя професионален опит натрупва в Софийската опера, където последователно е помощник режисьор, асистент режисьор, режисьор и заместник директор през периода 1998-2002 година. В продължение на пет сезона е главен режисьор на Операта в Сараево.

Сподели: