Държавна опера – Русе представя „Думите на мама“ на 16 април

„Думите на мама“ е детска оперета от Жул Леви  по текст на Сабина Тянкова. Играна е за първи път в България през 1982 г. на сцената на Окръжен младежки дом Русе. Оркестрацията  и режисурата са на  Пламен Райков. Диригент е също  Пламен Райков. Консултант е Мариян Савов, сценографията  и костюмите са на Валентин Токаджиев. Участват ученици от училище Иван Вазов, училище Любен Каравелов и училище Отец Паисий в Русе. Сътрудници са Нели Пенчева и Мария Джурова преподаватели по музика в горните класове на споменатите училища. Участва и малък оркестър музиканти – квинтет от Русенска опера.

Първият спектакъл се игра на 18.05.2018 г.  Основната тема в либретото на оперетата е приятелството и семейството, в което  децата трябва да слушат родителите си.  

…Деца играят на полянката пред къщата на Яна (главната героиня). Те пеят за слънцето, за детското безгрижие и затова, че при тях е весело.. В един момент майката на Яна излиза с нейното братче на ръце и го подава на момичето с думите: „Аз отивам на пазар. Пази, братчето си!“   Яна взема малкия си брат и се чуди какво да прави, тъй като на нея още ѝ се играе. Тя забравя майчината заръка, оставя малкото момченце само, и се включва в забавлението на другите. Залисана в игри, тя не забелязва как няколко врани грабват братчето ѝ и го отнасят, за да го направят тяхно братче.   Играта свършва. Яна отива да вземе момченцето и като вижда, че го няма там, където го е оставила, хуква да го търси. В усилията ѝ да го намери ѝ помагат – Ябълката, Щъркелът, Таралежът и Калинката. Те заедно прогонват враните и Яна се връща вкъщи с братчето си. Тя признава на майка си, че го е загубила, но го е намерила с помощта на приятелите си и обещава на своята майка винаги да я слуша. Думите на мама са златни!  

Началният час на представлението на 16 април е 14.30 часа.

Сподели:

Още новини от деня