Държавна опера - Русе представя "Зле опазеното момиче"

Държавна опера – Русе представя „Зле опазеното момиче“

Държавна опера – Русе представя на 8 ноември от 19 часа „Зле опазеното момиче“ – балет в две действия от Петер Хертел.

/на снимката – момент от първата постановка на този балет в Русе , поставен на 25 декември, 1980 година.В ролята на Лиза – Йонка Петкова/

Адаптация и режисура – Марияна Захариева

по елементи от хореографията на Ж. Добервал и Ал. Горски

Сценография – Иван Токаджиев

Художник костюми – Яна Дворецка

Пом. режисьор – Елена Колева

Худ. Ръководител – Весела Василева

Участват:

Лиза – Мария Николова

Колен – Масаки Такада

Марцелина – Михаил Дамянов

Никез – Шоичи Ейно

Мишо (бащата на Никез) – Христо Ангелов

Циганката – Детелина Кремакова

Солисти и кордебалет на Държавна опера – Русе

„Зле опазеното момиче“ е един от най- старите балети, достигнали до наши дни. За първи път е игран в Бордо (Франция) на 1 юли 1789 година.

Автор на либретото и подбора на музиката, базирана на народни и популярни танци от онова време, както и на хореографията е Жан Добервал.

Балетът става много популярен в редица страни и е препоставян не един път от най – големите хореографи.

Мелодичната и жизнена музика също е преработвана и систематизирана от различни композитори.

Билети на каса Опера: понеделник – петък 10.30 – 18.30 часа

тел. 0878 218 687 и 082 82 50 37

Кратко съдържание

Лиза, дъщеря на богатата вдовица Марцелина, е влюбена в бедния селски момък Колен. Намеренията на майка ѝ са да я омъжи за Никез, сина на богаташа Мишо.

Лиза тръпне в очакване на своя любим. Тя връзва панделката си на „любовен възел“ и я оставя на мястото, където обикновено двамата се срещат. След малко Колен се появява и пламва от радост като вижда панделката. Лиза и Колен се срещат и се сливат в прегръдка, ала щастието им е кратко. Марцелина дотичва и безцеремонно ги разделя. Майката ядосано изпраща дъщеря си в къщи, където имало неотложна работа за вършене. Колен се промъква подир нея, за да ѝ помогне. Двамата влюбени се отдават на радостта си, че най-сетне са сами. Идват приятелките на Лиза, за да я поканят на разходка, но майката не иска и да чуе. Пристигнали са Мишо и синът му Никез. Марцелина ги посреща прелюбезно. Бащата церемониално поисква ръката на Лиза за сина си. Марцелина приема с радост, а Лиза започва подигравателно да се забавлява с непохватния Никез.

На нивата. Жетварите са прекъснали работата си за почивка. Колен ги увлича във весел танц и към тях се присъединяват Лиза и Никез. Всички разбират, че девойката предпочита бедния селски момък пред сина на богаташа. Жетварите не свалят очи от тримата: Никез танцува тромаво, държи се глупаво и предизвиква само смях. Внезапно руква силен дъжд и пропъжда танцуващите.

В чифлика. Марцелина и Лиза се прибират уморени и скоро майката заспива. Лиза се опитва да измъкне ключа от престилката на майка си, за да излезе и да се срещне с Колен, ала старата усеща и отваря очи. За да е сигурна, че дъщеря ѝ няма да се измъкне навън, тя я кара да танцува. Лиза подхваща танц под звуците на дайре, а Марцелина отново се унася. Вторият опит на момичето да вземе ключа е успешен и Колен най-сетне е вътре. В този момент жетварите пристигат, за да получат надниците си и Колен бързо се скрива. Докато майката се занимава с жетварите, двамата влюбени си разменят кърпите, вричайки се във вечна обич.

Пристигат Мишо и Никез. Те водят със себе си нотариус. Никез подписва тържествено брачния договор. Марцелина извиква дъщеря си, за да подпише и тя. Но Лиза се появява със своя любим Колен. Те искат прошка и нейната благословия. Отначало майката не приема, но всички я увещават и накрая тя се съгласява. Лиза и Колен щастливи започват да танцуват.

История на създаването

„Зле опазеното момиче” е един от най-старите европейски балети, достигнали до наши дни. За първи път е представен на 1 юли 1789  в Бордо, Франция. Автор на либретото и подбора на музиката от народни и популярни танци, както и на хореографията е Жан Добервал (1742-1806), ученик и сподвижник на бележития френски балетмайстор, теоретик и реформатор на балета Жан Жорж Новер. Скоро балетът става много популярен в Европа. По-късно композиторът Луи Харолд прави подбор на останалата от Добервал музика, добавя своя и оркестрира балета. Така „Зле опазеното момиче” започва  нов живот. Премиерата на тази нова редакция е през 1828 в Гранд Опера-Париж. Следват нови редакции на музиката и танците. През 1864 немският композитор и диригент Петер Лудвиг Хертел (1817-1899) създава нова преработка на балета и дирижира премиерата в Берлинската опера. Преработката на Хертел получава широко разпространение в Русия, а най-известните руски хореографи създават свои балетни версии.

В Русе балетът „Зле опазеното момиче“ е изпълнен за първи път на 25 декември 1980 година. Постановъчният екип е с хореограф Петър Луканов, художници са Петър Попов и Мария Трендафилова. В пресата, след своя 30-ти юбилеен сезон, трупата на Русенския балет е определена от критиката като „свежа и винаги млада“ (сп.„Светлоструй“, В.Консулова, Кандидат на изкуствознанието). Ролята на Лиза в тази „оригинална и осъществена с развития лексикон на съвременния балетен театър“ постановка изпълнява Й.Петкова, Колен е Ч.Христов, Ален (Никез) – Л.Борисов, Симона (Марцелина) – Ст.Георгиев. Хореографът П.Луканов използва старинната музикална редакция на френския композитор Л.Херолд.

Мария Николова е родена в Стара Загора.

Завършила е Националното училище за танцово изкуство – София в класа на Иванка Касабова.

Участвала е в спектакли на Софийската опера и балет, както и в продукции на Балет Арабеск.

През 2014 е удостоена с Втора награда на Балетния конкурс „Анастас Петров“ –  Добрич, а през същата година взима участие и в Международният балетен конкурс във Варна.

От 2015 Мария Николова е член на балетната трупа на Държавна опера-Русе, където с успех участва в балетни, оперни, оперетни постановки и в авангардни музикално-сценични продукции.

Масаки Такада е роден през 1995 в Нагано, Япония. 

Двамата му по-големи братя вече се занимават с танци и малкият Масаки, още на 5 годишна възраст, също започва да танцува балет. Учи в японската балетна академия „Хакучо“ от 2000 до 2014. През 2011 участва в интензивната лятна програма на Театралното балетно училище в Питсбърг, а от 2014 до 2016, отново в същото училище, печели пълна стипендия и завършва образователната си степен с пълно отличие.

В репертоара си младият японски балетист има вече множество роли: Али в Корсар (Гранд па дe дьо), Базил в Дон Кихот, Па-де троа в Лебедово езеро, Сатанела в Карнавал във Венеция (Гранд па дьо дьо), Актеон в Диaна и Актеон (Гранд па дe дьо), Филип в Пламъкът на Париж (Гранд па дe дьо), Люсиен в Пахита (Гранд па дe дьо). Много от ролите, в които балетният артист се превъплъщава са в продукциите на Балетния театър в Питсбърг –  Факир в Баядерка, Пират в Корсар, Западна симфония, Създанието в Красавицата и Звяра, Племенникът, руски и испански танци в Лешникотрошачката, както и в училището за балетен театър в Питсбърг –  Изгубените момчета в Питър Пан, Жан дьо Бриен в Рaймонда, Серенада, Симфония, Валс на розите в Красавицата и Звяра.
Масаки Такада е лауреат на множество награди – Поощрителна награда в балетното състезание „Сайтама“ (2009), пълна стипендия за лятната програма за обучение в Училището за балетен театър в Питсбърг през 2010, а през 2013 участва в Балетния конкурс NBA, където печели Втора награда. Носител е и на Гран при на Япония, като представител на Училището за балетен театър в Питсбърг. 
От декември 2018 Масаки Такада е член на балетната трупа на Държавна опера-Русе.

Михаил Дамянов е роден на 17 февруари 1984 в Русе.

От 2003 е част от балетната трупа на Държавна опера – Русе.

Участва във всички балетни продукции, както и в многобройни оперни и оперетни спектакли от репертоара на театъра.

Михаил Дамянов е също и един от активните участници в образователните програми на Държавна опера-Русе.

Сподели:

Още новини от деня