Държавна опера - Русе представя "Кармина Бурана" на 14 септември

Държавна опера – Русе представя „Кармина Бурана“ на 14 септември

Държавна опера – Русе представя сценичната кантата в двадесет и пет части за сопран, тенор и баритон, хор и оркестър от Карл Орф „Кармина Бурана“. Това ще стане на 14 септември от 19 часа в Голямата зала на Доходното здание. Диригент ще бъде Сунай Муратов. Режисьор е Аделаида Якимова – Фурнаджиева. Участват солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера – Русе.

През 1934 Карл Орф попада на открития през XIX век песеннeн кодекс „Кодекс Буранус”, намерен в манастира Бенедиктбойерн и е издаден под името „Кармина Бурана”. Най-вероятно съдържанието на текстовете и миниатюрата “Колелото на Съдбата” възпламеняват въображението му и в следващите две години той композира своята кантата.


В течение на кантатата може да се обособи сюжет, който е загатнат от разнообразни ситуации. Той е организиран в три основни дяла, събиращи 25 отделни номера на латински и на старинен немски език.

Най-популярната първа част “Колелото на Съдбата” се възприема като символ за преходността в живота, който лесно и ненадейно редува щастието с изпитания и възхода с падение. Триумфът на човека над съдбовните превратности и надмогването дори на смъртта, присъства в цялото произведение.

Билети на каса Зала Филхармония
/Дом на културата/
Работно време: 10.00-18.00 ч.
Тел. 0878 218 687

Сподели:

Още новини от деня