Държавна опера - Русе представя "Мадам Бътерфлай" на 2 ноември

Държавна опера – Русе представя „Мадам Бътерфлай“ на 2 ноември

Държавна опера – Русе представя „Мадам Бътерфлай“ на 2 ноември от 19 часа в зала „Опера“.

Мадам Бътерфлай е трагическа опера в две действия, създадена през периода 1901-1904 година от италианския композитор Джакомо Пучини. Оригиналното заглавие на италиански език е Madama Butterfly, а е известна още и като Чо-Чо-сан по името на главната героиня. Авторите на либретото са двама – Луиджи Илика (1859-1919) и Джузепе Джакоза (1847-1906). Те работят върху първоизточника, който композиторът им предлага – драмата на Давид Беласко „Гейша“, която е написана по мотивите на едноименната повест на Джон Лутер Лонг.

Пучини открива сюжета по време на престоя си в Лондон, когато попада на представление на едноактната трагедия „Гейша“. Тя го вдъхновява за неговата шеста опера. Започва да композира през 1901 година, но често прекъсва работата си. В търсене на максимална автентичност, Пучини се консултира с известна японска актриса Сада Яко, както и със съпругата на японския посланик. Случва се така, че операта претърпява пълен крах на световната си премиера на 17 февруари 1904 година на сцената на Ла Скала в Милано. Пучини не изоставя творбата си и редактира някои от сцените за следващото ѝ представяне на 28 май същата година в Бреша. От тази сцена започва триумфалният път на тази толкова нежна и същевременно толкова тъжна опера на Джакомо Пучини.

В следващите две години „Мадам Бътерфлай“ е поставена на сцените на Ковънт Гардън, Лондон и на Опера комик, Париж.

В главната роля публиката ще види Йоана Железчева. Тя започва своята професионална кариера като мецосопран на сцената на Националния Театър за Опера и Балет в София, участвайки в спектаклите „Андре Шение“, “Сватбата на Фигаро“, “Кармен“, “Фауст“, “Отело“ и „Макбет“

По-късно, намирайси успешна изява вече в репертоара на драматичен сопран, Йоана Железчева става лауреат на конкурсите „Пълдин“ в Пловдив, “Христо Бръмбаров“ в София и „Гена Димитрова“ в Плевен. Певицата е поканена да направи записи е Българското Национално Радио.

През 2007 Йоана Железчева дебютира на сцената на Бургаската опера в ролята на Амелия в „Бал с маски“ на Верди. От 2008 е солист на Държавна опера-Бургас. На сцената на този театър следват нейните успешни дебюти през в ролята на Бътерфлай в едноименната опера на Пучини, в ролята на Сантуца в операта „Селска чест“ от Маскани, Лиу от „Турандот“ на Пучини, Дона Елвира от „Дон Жуан“ на Моцарт и още много други.

През 2009 Железчева гастролира в Холандия с ролята на Аида от операта на Верди. През 2010 дебютира в ролята на Манон в „Манон Леско“ на Пучини на сцената на Софийската опера. Като главен солист на Бургаската опера певицата изпълнява още Елизабет от „Дон Карлос“, Лейди Макбет от „Макбет“, Леонора от операта „Трубадур“, Одабела от операта „Атила“ и се утвърждава като забележителна вердиева певица. В репертоара си има още драматичните роли на Флория Тоска и на друидската жрица Норма.

Сподели: