Държавна опера - Русе представя "Мефистофел"

Държавна опера – Русе представя „Мефистофел“

Държавна опера – Русе представя „Мефистофел“ на 23 март от 19 часа. Операта е в четири действия с пролог и епилог от Ариго Бойто по мотиви на „Фауст“ от Йохан Волфганг фон Гьоте

Диригент ще бъде Сунай Муратов.
Режисьор-постановчик е Жан Франсо Донт
Сценограф – Иван Токаджиев
Художник на костюмите – Анна-Мария Токаджиева
Хореография – Весела Василева

Солисти:
Мефистофел – Ивайло Джуров
Фауст – БОРИС ЛУКОВ
Маргарита – СВЕТЛА КРЪСТЕВА
Марта – ПЕТЯ ЦОНЕВА
Вагнер – ИВАН ПЕНЧЕВ
Елена – СВЕТЛА КРЪСТЕВА
Панталис – АНДРЕАНА НИКОЛОВА
Нерео – ИВАН ПЕНЧЕВ

Участват – хор, балет и оркестър на Държавна опера – Русе
хор „Дунавски звуци“
Хормайстор – Стелияна Димитрова – Хернани

„Мефистофел“ е единствената завършена опера на Ариго Бойто. Композицията заема специално място в историята на италианската опера. Премиерата през 1875 и последвалите спектакли през 1876 не преминават с успех.
Едва след известното изпълнение на Мефистофел от Шаляпин през 1901 година в Ла Скала, което има огромен успех, защото тогава Фауст се изпълнява от Карузо, а диригент е Артуро Тосканини, операта придобива популярност, която остава и до днес.
Първото изпълнение в България на операта „Мефистофел“ е на 1 октомври 1982 година на сцената на Софийската опера. Режисьор на тази постановка е актьорът от трупата на Русенския драматичен театър Константин Димчев – творец, който със своите постановки на сцената на Русенската опера е оказал изключително ползотворно влияние за нейното развитие. Диригент е Иван Маринов. В ролята на Мефистофел се превъплъщава световният български бас Никола Гюзелев.
Операта „Мефистофел“ ще бъде представена за първи път на сцената на Държавна опера-Русе. Продукцията на тази рядко изпълнявана опера на Ариго Бойто е акцент в програмата на юбилейното 60-то издание на фестивала „Мартенски музикални дни“.

Билети се продават на касата на Операта.

Сподели:

Още новини от деня