Държавна опера - Русе представя "Набуко" на 2 март

Държавна опера – Русе представя „Набуко“ на 2 март

Време за прочитане: 3 мин.

Държавна опера – Русе представя „Набуко“ от Джузепе Верди на 2 март в Русе и на 29 март в зала 1 на НДК.

Либрето Темистокле Солера

Диригент Димитър Косев

Режисьор, сценограф, костюми и худ. осветление Марио Де Карло

Концертмайстор Мария Павлова

Хормайстор Стелияна Димитрова – Хернани

Участват:

Набуко – Александър Крунев

Абигаиле – Йоана Железчева

Закария – Момчил Миланов

Фенена – Петя Цонева

Измаел – Петър Костов

Ана – Теодора Чукурска

Върховен жрец на Баал – Емил Желев

Абдало – Иван Пенчев

Хор и оркестър на Държавна опера – Русе

Началото на четирийсетте години на XIX в.  в Италия. Тъкмо са започнали археологическите разкопки на древния асирийски град Ниневия.  От забравата и древния прах изплуват разкази за забравените вавилонски митове.  Европейците започват да проявяват интерес  към историята и археологията, досега заключени между дебелите стени на университетите и библиотеките.  Името на Навуходоносор II – цар на Вавилон и либретото за него, написано  от младия поет Темистокле Солера, прави силно впечатление на младия 28-годишен Джузепе Верди. В него са преплетени моменти от старите асирийски митове с Библейските  притчи за тираничния цар и това разпалва фантазията на композитора. До този момент той е претърпял неуспех с предишните си две опери и се залавя, донякъде с неохота, с написването на музиката към красивия текст. Когато започва работата по премиерата на новата творба на Верди, в  миланския оперен театър Ла Скала цари оживление. Целият състав – от техническия персонал до солистите, са в трескаво напрежение. Обсъждат и коментират всеки готов фрагмент. Премиерата е на 9 март 1842 г. и  преминава с грандиозен успех, а самият Джузепе Верди е обявен за гениален композитор. Миланската общественост не спира да говори за успеха на операта Навуходоносор, за грандиозните масови сцени, конфликтите между силните характери на героите, емоционално пресъздадените молитви, пророчества, и проклятия. „Набуко” е реалното прозрение на композитора за същността и естетиката на личния му стил. От този момент младият и неуспешен Джузепе Верди се превръща в един от най-великите оперни композитори.

Внушителната постановка ще пренесе публиката в далечните времена на древна Юдея и Вавилон със съдбата на героите от вечната опера „Набуко”.

На сцената ще присъстват над 150 артисти: войници, офицери, жреци, народ. Властните и неудържими в силата си вавилонски завоеватели изпълват сцената с неустоима енергия и покоряващ блясък. Трагичните образи на поробените юдеи затрогват до сълзи с неописуемо вълнение, особено при един от гениалните музикални моменти – Хорът на евреите, безжалостно прогонени в пустинята от настъпващата безпощадна асиро-вавилонска армия.

„Va pensiero” добива такава популярност, че се превръща във втори национален химн на Италия. Неизброимата тълпа, събрала се на погребението на великия Маестро на 27 януари 1901 г., изпраща тленните му  останки именно с този музикален шедьовър.

Богатите и пищни костюми, ефектите на художественото осветление, фантастичната сценография и въздействащите мизансцени на художника и режисьор на постановката Марио де Карло допълват в най-изящни и запомнящи се завинаги детайли поразяващата картина, която рисува музиката на Джузепе Верди.

Марио Маланини е звезда в афишите на най-престижните световни оперни сцени на Ла Скала, Арена ди Верона, Дойче Опер , Ковънт Гардън  , Щатсопера , на Гран Опера Париж, оперните театри на Мадрид, Барселона, Лисабон където под палката на най-големите световни диригенти си партнира с оперните величия Рената Скотто, Монсерат Кабайе, Катя Ричарели, Шърли Верет, Мария Киара, Райна Кабаиванска, Ева Мартон, Гена Димитрова, Мирела  Френи, Фиоренца Косотто, Грейс Бъмбри, Агнес Балца, Тереза Берганца, Лео Нучи, Ренато Брузон, Пиеро Капучили, Джан Джакомо Гуелфи, Алдо Проти, Джорджо Дзанканаро, Шерил Милс, Николай Гяуров и др.

Кирил Манолов е поредният български оперен талант стъпил твърдо по пътя на успеха и на международната оперна сцена.

Репертоарът му включва ролите на Набуко („Набуко“), Симоне Боканегра („Симоне Боканегра“), Амонасро („Аида“), Марчело („Бохеми“), Енрико („Лучия ди Ламермур“), Жермон („Травиата“), Ренато („Бал с маски“), Фигаро („Севилският бръснар“), Дандини („Пепеляшка“) и мн.други,а италианските критици го обявяват за най-добрия Фалстаф („Фалстаф“) в света. През новия сезон Манолов ще пее в триптиха на Пучини в Римската опера, Дулкамара („Любовен еликсир“) в Севиля, Фалстаф („Фалстаф“) с Маестро Мути на Оперния фестивал в Савонлина, Набуко („Набуко“) на Летния фестивал в Каракала, Амонасро („Аида“) в Монреал и разбира се в „Набуко“ на 29 март в зала 1 на НДК

Билети на каса Опера: понеделник – петък 10.30 – 18.30 часа

тел. 0878 218 687 и 082 82 50 37

Сподели:

Още новини от деня