царицата на чардаша опера

Държавна опера – Русе представя оперетата „Царицата на чардаша” на 2 март

царицата на чардаша операНа 2 март от 19 часа Държавна опера – Русе представя оперетата „Царицата на чардаша” от Имре Калман.

Постановъчния екип е в състав:
режисьор – постановчик – МАРИО НИКОЛОВ
сценична адаптация – АДЕЛАИДА ЯКИМОВА
диригент – ВЛАДИМИР БОШНАКОВ
художник – Иван Савов
хореография – Марияна Захариева
концертмайстор – Румен Какамъков
хормайстор – Стелияна Димитрова – Хернани

Участват: Мария Цветкова, Иван Пенчев, Даниела Караиванова, Йоланта Николаева, Димитър Кюркчиев, Стоян Стоянджов, Илия Деведжиев, Стефан Пенчев, Красимир Величков, Стилян Цветков, Оркестър, хор и балет на Държана опера- Русе.

Публиката ще види Мария Цветкова в ролята на Силва Вареску. Солистката на Бургаска и Русенска опера изпълнява с лекота както комични, така и драматичн оперни образи. В „Царицата на чардаша” тя ще си партнира с младия тенор Иван Пенчев, който ще изпълни ролята на Едвин.

Замисълът на оперетата, посветена на вариететната звезда Силва Вареску, възникнал у Калман в началото на 1914 г. Либретото на известните немски драматурзи Лео Щайн и Бела Йенбах се е казвало „Здравей любов!“. Вдъхновен от сюжета на произведението, Калман се захваща на работа с необичаен ентусиазъм. Въпреки няколкото срива в съвместната работа на композитора и либретистите, оперетата е завършена. Премиерата се състои на 17 ноември 1915 във Виена.

Първото изпълнение в България на „Царицата на чардаша“ се състои на 5 декември 1918 г. в новопостроения Свободен театър в София.

Първото изпълнение в Русе се състои на 20 ноември 1958 г.

Сподели:

Още новини от деня