Държавна опера - Русе представя "Сватбата на Фигаро"

Държавна опера – Русе представя „Сватбата на Фигаро“

Премиерата на обичаната Моцартова опера е на 28 февруари, неделя, от 19 часа, в Доходното здание.

След „Мария Десислава“ на Парашкев Хаджиев това е второто голямо оперно заглавие, което Пламен Бейков поставя в Русе. Доверил се е на младия диригент Димитър Косев, който е виенски възпитаник и на художника Радослав Радославов.

Ангажирани са само солисти на театъра. Женският тандем – Графинята и Сузана са Теодора Чукурска и Даниела Караиванова, а мъжете – Графът и Фигаро са Венцеслав Анастасов и Момчил Миланов. Има и интересен дебют – в ролята на Барбарина ще се представи Мария Анастасова, която ще пее заедно с баща си. В останалите роли ще се представят Петя Цонева, Емил Желев, Андреата Николова, Александър Баранов, Иван Пенчев, Стоян Стоянджов.

Самият Пламен Бейков е изпълнявал партията на граф Алмавива в предишна постановка на опера, а сега вече ще предложи своя концепция на публиката.

Аз се придържам към традиционните начини за драматургично и режисьорско интерпретиране на операта“ – казва Пламен Бейков, а останалата част от разговора може да чуете в звуковия файл.

Първият спектакъл на Моцартовата творба в Русе се е състоял на 26 май, 1966 г. Диригент е бил Михаил Лефтеров, режисьор Цветана Андреева Прохазка, а художник Петър Попов. 

Сподели: