Държавна опера - Русе представя "Севилският бръснар" на 15 октомври

Държавна опера – Русе представя „Севилският бръснар“ на 15 октомври

Време за прочитане: 2 мин.

Година след премиерата й на русенска сцена, едно от едно от най-жизнерадостните, най-веселите, най-привлекателните оперни произведения в цялата оперна литература, изпълнено с любими за милиони хора арии, дуети и ансамбли  „Севилският бръснар”, ще бъде представено от Държавна опера – Русе на 15 октомври от 19 часа на сцената на зала Филхармония.

Публиката ще проследи комичната история, написана от френския драматург Бомарше,  вплетена в красивата музика на Росини, в която чаровният бръснар Фигаро ще ни забавлява с остроумните си и хитри номера, за да помогне на двама влюбени да бъдат щастливи.

В тази  постановка, режисьорът и световно известен оперен бас Орлин Анастасов е успял чрез един съвременен поглед върху това велико произведение не само да постигне нова символика, но и същевременно да ни представи добър прочит на либретото, със специално внимание към детайлите.

Диригент на спектакъла ще бъде младата, но вече утвърдена у нас и зад граница Маестра Вилиана Вълчева, чиито талант и професионализъм тя дели между родната България и Швейцария, където завършва бакалавърска стерен по пиано и камерна музика , а по-късно и   магистърска степен по оперно-симфонично дирижиране с отличие.

В ролята на граф Алмавива  на русенска сцена ще гостува тенорът Николай Моцов, който е роден в нашия град и е русенски възпитаник. Спечелил не един и два престижни национални и международни конкурси, той е гостувал многократно на сцените на всички големи оперни театри в страната, а така също и на сцените на оперните театри в Холандия, Германия, Русия, Южна Корея, фестивалите в Солотурн (Швейцария), Палма де Майорка (Испания) и Европалия (Белгия).

Солистът на Държавна опера – Русе Стоян Стянджов ще бъде Бартоло, като Розина ще се насладим на яркото сопрано Теодора Чукурска, в чаровния бръснар Фигаро ще се превъплъти най-популярният и обичан от българската публика баритон Александър Крунев, а Базилио ще бъде мощният бас Момчил Миланов.

Ето и останалите участници в спектакъла:

Берта – Петя Цонева

Фиорело – Борислав Николов

Офицер – Стефан Пенчев

Нотариус – Михаил Дамянов

Сценографията е на Иван Савов , хормайстор е Стелияна Димитрова-Хернани, а пластиката е дело на  Детелина Кремакова.

Участват  хор, балет и оркестър на Държавна опера-Русе.

Билети на каса Опера:

понеделник – петък от 10.00 часа до 18.30 часа

Сподели:

Още новини от деня