Държавна опера - Русе представя симфоничен концерт с диригент Волфганг Харрер в рамките на цикъла "Зимни музикални вечери"

Държавна опера – Русе представя симфоничен концерт с диригент Волфганг Харрер в рамките на цикъла „Зимни музикални вечери“

Държавна опера – Русе представя симфоничен концерт с диригент Волфганг Харрер в рамките на цикъла „Зимни музикални вечери“. Солистите Реика Сакамото /цигулка/ и Аристотелис Пападимитриу /пиано/ ще свирят на 9 февуари от 19.00 часа в зала “Филхармония”.

Приемствеността в развитието на композиционното майсторство в музикалното изкуство е изключително градивно качество в цялостния поток на традициите на западноевропейската музикална култура. Творбите на Сергей Рахманинов и на Бела Барток, които съставят основната част от концертната програма на Оркестъра на Русенската опера са ярка илюстрация на тази приемственост. Те са също показателни за прехода от стила на Романтизма към стилистиката на Новото време, което с бързо темпо ще въведе публиката в теченията на Модернизма. Както може да се твърди и за Рахманинов, и за Барток, така и за много от композиторите от различни националности и генерации, включително и за музикалните творци от България, дори и днес творчеството и на двамата може да се разглежда като съвременен стилов образец в музиката на ХХ век, в който оригинално, с много вкус и премереност, се претворяват националните фолклорни традиции. Концертът е част от фестивалната поредица „Зимни музикални вечери“.

В програмата: Бела Барток – Концерт за цигулка и оркестър № 2
Сергей Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър № 2

Билети на каса Опера и онлайн www.ruseopera.com

Сподели: