Държавна опера - Русе представя тази вечер "Набуко"

Държавна опера – Русе представя тази вечер „Набуко“

Тази вечер от 20.30 часа на площада пред Държавна опера – Русе можете да се насладите на една от най-обичаните опери на Джузепе Верди – “Набуко”!

А ето и няколко любопитни факти, свързани с тази велика и неостаряваща творба:

Появата на “Набуко” предшества революционните открития в областта на историческите науки. Библейските митове стават реалност! Същата година, когато е представена операта на Верди, това е триумфално събитие в Милано, а по същото време се извършват археологически проучвания в близост до Ниневия. Френският историк Пол-Емил Бота работи върху древно селище, където библейските митове започват да придобиват исторически реалности. Вавилон се издига от праха с отличителната си култура и архитектура. По-нататъшни разкопки в Месопотамия разкриват пред света историческата личност – цар Навуходоносор II, живял преди повече от две и половина хилядолетия и прототип на Набуко в едноименната опера.

На премиерата на операта „Набуко“ ролята на красивата Абигейл е изпълнена от Джузеппина Стреппони. Между нея и Верди пламва роман! Гражданският им брак не е приветстван в онези времена, затова получават много критики от църквата и обществеността. Десет години по-късно певицата и композиторът все пак се женят и слагат край на клюките!

Сбогуването с великия композитор се случва под звуците на “Хор на поробените евреи” от операта му “Набуко”. Тази творба наистина печели сърцата на благодарните слушатели, фенове и всички италианци. Многохилядна тълпа придружава Верди до гроба му, пеейки “ Va, pensiero”!

Хорът на робите от Набуко отваря “Ла Скала” в края на Втората световна война и звучи като неофициален химн на Италия!

Друг интересен факт, свързан с неувяхващия интерес към безсмъртната творба е името Набуко, на което е кръстен проект за газопровод, който да свързва Туркменистан и Азербайджан със страните от ЕС

Очакваме Ви довечера, точно в 20:30ч. на площада пред Операта, за да се потопим заедно в епохата на древен Вавилон с разтърсващата музика на Джузепе Верди!

Билети на каса Опера и онлайн на www.ruseopera.com и в мрежата на Grabo.bg!

Сподели: