Държавна опера - Русе представя "Телефонът" и "Подслушан разговор" на 22 февруари

Държавна опера – Русе представя „Телефонът“ и „Подслушан разговор“ на 22 февруари

Държавна опера – Русе представя „Телефонът“ и „Подслушан разговор“ – едноактни опери от Джан Карло Меноти и Димитър Тъпков, на 22 февруари от 19 часа във фоайето на зала Опера.

„Телефонът“ или „ L’amour a trois“ („Любов за трима“) е комична опера в едно действие по текст и музика на Джан Карло Меноти. Бен иска да предложи на Луси да се оженят, но въпреки опитите му да привлече вниманието ѝ, той не успява, защото тя непрестанно е заета с безкрайни телефонни разговори. Така телефонът се оказва третият в необикновения „любовен“ триъгълник За да не изпусне влака си, Бен си тръгва без да успее да поиска ръката на Луси. Единственият начин той да успее да направи предложението си е да ѝ се обади по телефона. Предложението е прието и двамата се свързват в романтичен дует, но присъствието на телефона остава неизменно. Съвременната трактовка на операта, създадена в далечната 1947 година дава повод да се замислим как да съхраним непосредствеността и чистотата на общуването без посредничеството на техническите средства, които властват в нашия бит.

Режисьор – Аделаида Якимова-Фурнаджиева

Участват:
Нели Петкова и Теодор Петков
Клавирен акомпанимент – Веселина Ботева

„ПОДСЛУШАН РАЗГОВОР“ – Опера от Димитър Тъпков
Миниоперата на Димитър Тъпков е един наситен с емоции хумористично-сатиричен диалог между две млади жени, който ни пренася в битовата романтика на 1960-те. Той е лек, неангажиращ и наивен израз на тяхната „свещена простота“ във възприятията и оценките на обичайните житейски явления, в които са потопени в настоящия момент – любов, ревност, приятелство и най-вече – стремеж за високо обществено положение, което да бъде постигнато с демонстрация на претенции за познания в музикалното изкуство и по-конкретно – в операта.

Режисьор – Пламен Бейков

Участват:
Андреана Николова и Теодора Чукурска
Клавирен акомпанимент – Виктория Гершон

Билети на каса Опера и на
www.ruseopera.com

Сподели: