Държавна опера Русе ще отбележи 80-ата годишнина на примабалерината Надя Руменин с балета „Снежанка и седемте джуджета“

Държавна опера Русе ще отбележи 80-ата годишнина на примабалерината Надя Руменин с балета „Снежанка и седемте джуджета“

На 21 декември (вторник), в Доходното здание, Държавна опера Русе ще отбележи 80-ата годишнина на примабалерината Надя Руменин с балета „Снежанка и седемте джуджета“ на композитора Александър Йосифов.

Съблазнените от магията на танца русенци още помнят нежната, крехка и аристократична Надя като Жизел, като  Одета и Одилия от „Лебедово езеро“ ( тя за първи път изпълнява и двете роли в един спектакъл, в постановка на Русенската опера) , Маша от „Лешникотрошачката“, Румяна от „Хайдушка песен“, Демна от „Нестинарка“  и много други.

Надежда Руменин е родена на 19 август 1941 г. в Кюстендил, но от малка живее с родителите си в София. Баща й е военен, а майка й, прекрасен мецосопран, пее в Хоровата капела. Те й вдъхват любов към изкуството. Учи балет при Живко Бисеров, а през 1960 г. завършва Държавното хореографско училище при Нина Кираджиева. След това специализира в Ленинград (днес Санкт Петербург). Завършва Френска филология в Софийския университет. От 1960 г. до края на 1980-те години е примабалерина на Русенската опера. Преподава класически балет в балетни школи и в Национално училище по изкуствата „Веселин Стоянов“ – Русе.

Надя Руменин е носител на многобройни престижни отличия. Наградена е с орден „Кирил и Методий“ II степен; „1300 години България”; Бронзова лира от СМТД  за цялостна творческа дейност -1981 г.  През 1982 г. ѝ е присъдено званието „заслужил артист“. Получава награда за най-добра женска роля през 1985 г. на прегледите на оперетните театри в Стара Загора за ролята на Черната кралица от «Лешникотрошачката».

Хореографията на любимата детска приказка, претворена в балет от русенецът Александър Йосифов,  е на Силвия Томова, сценографията е на Иван Токаджиев, а костюмите са дело на Първолета Чавдарова – Летиция.

В ролята на Снежанка русенската публика ще се наслади на  Цветелина Катрин – Иванова. Като принцът ще се изяви вече познатият на ценителите на балетното изкуство  бразилец – Тияго Виктор, в кралицата ще се превъплъти Ирена Барбукова, вещица ще бъде Грета Георгиева, а като Пези ще видим Михаил Дамянов.

Художествен ръководител на балетната трупа е Весела Василева.

Помощник-режисьор е  Елена Колева, а балетмайстор –  Марияна Захариева.

Участват още солисти и кордебалет на Държавна опера – Русе.

Билети на каса Опера

понеделник – петък от 10.00 до 18.30 часа

Сподели: