Държавна опера - Русе ще представи премиерата на балета "Пожар" по музика от Дмитрий Шостакович

Държавна опера – Русе ще представи премиерата на балета „Пожар“ по музика от Дмитрий Шостакович

Държавна опера – Русе ще представи премиерата на балета „Пожар“ по музика от Дмитрий Шостакович. Това ще стане на 7 юни от 19.00 часа в зала “Опера”.

Балетът „Пожар“ е директна провокация както към публиката на Русе, така и към всички институции и организации, от които пряко или косвено зависи възможно най-скорошното възстановяване на сцената на Русенската опера след пожара през 2020 година. Именно затова и тази продукция ще бъде представена на сцената на Русенската опера, въпреки че тя е все още напълно непригодна за представяне на спектакли.

С музиката на Дмитрий Шостакович от неговите симфонии и балети – композиторът, който два пъти преди шест десетилетия триумфира именно на тази сцена, модерният алтернативен балетен спектакъл ще покаже какви „пожари“ горят в човешките души на тези, които са обрекли себе си на театралната сцена. Театърът – като сцена, погледнала живота като през страховито в откровеността си увеличително стъкло, животът – като възпроизведено театрално явление и всичко това, погълнато от истинския пожар на самоунищожението, на войната – всичко оживява на изстрадалата сцена на Русенската опера. Сцена-история, сцена-спомен, сцена-памет – за страстните пожари, изпепелили нейните артисти през десетилетията – пожарите на любовта и ревността, пожарите на славата и завистта, пожарите на сляпото подчинение и на протеста, пожарите на работохолизма и всеотдайността. Пожари, които тлеят или буйно изгарят, пожари, които ни поглъщат, пожари, от чиито пепелища неизменно възкръсваме със силата на надеждата.

Либрето и хореография – Наталия Осипова
Художник – Еслица Попова
Балет на Държавна опера-Русе

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Сподели: