Държавна опера – Русе ще представи премиерата на балетния спектакъл "Пожар"

Държавна опера – Русе ще представи премиерата на балетния спектакъл „Пожар“

На 7 юни, от 19.00 часа, на сцената в зала „Опера“, Държавна опера – Русе ще представи премиерата на балетния спектакъл „Пожар“.

Да… на сцената в Зала „Опера“!

И… Не, все още не е възстановена!

Но ние сме там, все още горим и живеем на тази сцена… За тази сцена…

Балетът „ПОЖАР“ ще Ви разкаже за нашите пожари, за Вашите пожари… тази, които ни топлят и тези, които ни изгарят.

Балетът „ПОЖАР“ е директна провокация както към публиката на Русе, така и към всички институции и организации, от които пряко или косвено зависи възможно най-скорошното възстановяване на сцената на Русенската опера след пожара през 2020 година. Именно затова и тази продукция ще бъде представена на сцената на Русенската опера, въпреки че тя все още е напълно непригодна за представяне на спектакли.

С музиката на Дмитрий Шостакович от неговите симфонии и балети, модерният алтернативен балетен спектакъл ще покаже какви „пожари“ горят в човешките души на тези, които са обрекли себе си на театралната сцена.

Всичко оживява на изстрадалата сцена на Русенската опера. Сцена-история, сцена-спомен, сцена-памет – за страстните пожари, изпепелили нейните артисти през десетилетията – пожарите на любовта и ревността, пожарите на славата и завистта, пожарите на сляпото подчинение и на протеста, пожарите на работохолизма и всеотдайността. Пожари, които тлеят или буйно изгарят, пожари, които ни поглъщат, пожари, от чиито пепелища неизменно възкръсваме със силата на надеждата.

Прекрасните фотографии от рекламните изображения на балетния спектакъл „Пожар“ са дело на Асен Николов и Мартин Попов, колеги и приятели от сдружение БЛОК 14 Център за изкуство и култура, и са част от фотографския проект „Жарта“, който те създадоха и представиха през април 2021 година в знак на съпричастност към Русенска опера.

Кадрите са заснети в различни пространства на операта, непосредствено след пожара през 2020 година, при който пострада и сцената на Операта. Автор на идеята, костюмограф и координатор на проекта „Жарта“ е Евгения Явашева.

Сподели: