Държавна опера - Русе ще представи "Сезоните" под диригенството на Максим Ешкенази и със солист Мила Георгиева

Държавна опера – Русе ще представи „Сезоните“ под диригенството на Максим Ешкенази и със солист Мила Георгиева

След два изключително успешни проекта на русенска сцена в последните месеци, диригентът Максим Ешкенази отново ще зарадва русенската публика с нещо специално!

На 24 юни от 19 часа в зала Филхармония Държавна опера – Русе ще представи „Сезоните“. Концертът на оркестъра на Държавна опера – Русе ще бъде под палката на Маестро Ешкенази и солист знаменитата българска цигуларка Мила Георгиева.

В програмата са включени две харизматични произведения – Четирите годишни времена на Антонио Вивалди и Четирите годишни времена на Буенос Айрес от Астор Пиацола.

Концертмайстор ще бъде  Мария Павлова.

Цикълът от цигулкови концерти, Четирите годишни времена от Антонио Вивалди, е крайъгълен камък в историята на музиката. Някои от теоретиците на епохата, през която живее Вивалди, а  и критиците все още продължават да дискутират как музиката е способна да разказва истории без думи. Четирите годишни времена са публикувани в Амстердам през 1725 година. Те са и  едни от най-записваните произведения в историята на музиката…

Буенос Айрес е „музата“ на Астор Пиацола, която го вдъхновява  за създаването на забележителния танго цикъл „Четири годишни времена“.

С творбата си „Годишните времена на Буенос Айрес” от 1953 г., той революционно съчетава бандонеона със симфоничен оркестър.

Астор Пиацола е сред вдъхновителите и на великия китарист Ал Ди Меола, който издава албуми с творчеството на Пиацола.

“Четирите годишни времена” на Астор Пиацола са уникални в световната класическа музика. Цикълът е адаптиран и за цигулка, като в него са включени и мотиви от „Годишните времена” на Антонио Вивади.

Точно тази адаптация ще прозвучи и на концерта в Русе.

Максим Ешкенази е диригент, преподавател, страстен летец, непораснало дете и неуморим мечтател, който живее на брега на Тихия океан. Той е музикален директор и диригент на „Pacific Symphony Youth Orchestra“, ръководи още „Colburn Chamber Orchestra“ и „Orchestra De Camera“ в музикална консерватория „Колбърн“.

Максим Ешкенази с удоволствие се връща в България, а публиката го приема с радост заради темпераментното му дирижиране и умелото партниране със световни имена в музиката. В родината си е основател на българския „Фортисимо Фест“.

Световноизвестната цигуларка Мила Георгиева е родена на 21 февруари 1976 г. Свири от 4-годишна, а на 9 прави дует с Минчо Минчев, който я нарича “дете-чудо”. Преди тийнейджърска възраст печели награди на конкурси в Италия, Чехия и България. Учила е при Дороти Дилей в Джулиард скул, Ню Йорк, и Ифра Нийман в Гилдхол скул, Лондон. Живее в Лондон. Омъжена е и има две деца.

Свирила е с най-големите диригенти – в Чикаго с Кристоф Ешенбах, като солистка на Гевандхаус оркестър с Херберт Бломщед, с Курт Мазура (главен диригент на Нюйоркската филхармония), както и с Бамбергските симфоници, с Жорж Претр. Носителка е на първа награда на Моцартовия фестивал в Цюрих.

Билети на каса Опера:

понеделник – петък от 10.00 часа до 18.30 часа

тел. 0878 218 687

Сподели: