Държавна опера-Стара Загора гостува в Русе на 6 април

Държавна опера-Стара Загора гостува в Русе на 6 април

Време за прочитане: 3 мин.

На 6 април, от 19.00 часа на сцената на емблематичната за Русе сграда на Доходното здание Държавна опера-Стара Загора ще представи своята интерактивна джаз концертна продукция ДЖАЗОСПЕКЦИЯ. Във втората част на вечерта почитателите на танца ще имат възможността да се насладят на атрактивните съвременни танцови миниатюри „ЛОТОС” и „СЛЕДВАЩИЯТ” в изпълнение на многонационалната балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора.

Концертът-спектакъл „Джазоспекция” е по идея на диригента-пианист и виенски възпитаник Димитър Косев. Режисурата е дело на Славчо Николов. Талантливите артисти ще поднесат музиката на Клод Боллинг в оригинална комбинация с мултимедийни прожекции, базирани на кадри и теми от филма „Baraka“. „Сюитата за флейта и джаз трио“ на Клод Боллинг ще прозвучи в изпълнение на Кеико Танака – флейта, Димитър Косев – пиано, Станислав Георгиев – контрабас  и Атанас Георгиев – ударни.

„Джазоспекция” спечели тази година наградата „Събитие на месец януари” в категория „Джаз” на предаването „Вечната музика” по БНТ1.

Режисьорът Славчо Николов за ДЖАЗОСПЕКЦИЯ – интерактивен джаз концерт в картини:

Ние сме гости на нашата планета!

Тя ни е поверена за малко!

Каква ще я оставим зависи от нас!

ДЖАЗОСПЕКЦИЯ е опит да се обединят възгледите за живота на три поколения творци. Концерт, търсещ доказателство, че времето и възрастта нямат значение, когато се намери точната тема, съчетана с точната музика и кадри. Темата, която разглежда концертът е глобална и изключително болезнена. Планетата Земя е прекрасна, религиите ни учат на добро,  но алчността на хората прави света да е такъв какъвто е днес, и само от нас зависи какъв ще бъде!

Хармонията, която се получава между музиката на Клод Боллинг и кадрите заснети от Рон Фрик, великолепно се съчетава и се допълва в цялостния образ на концерта. Подборът на кадри от филма „Baraka“, кореспондира с музиката на „Сюитата за флейта и джаз трио“.

Музикално концертът е базиран на джаз сюитата на Клод Боллинг, френски композитор, написал музиката на над сто филма, от които най-известни са „Калифорнийска сюита“ и „Трима мъже за убиване“ . „Сюитата за флейта и джаз трио“ е написана през 1975 г. През същата година е номинирана за наградата Грами  в категория за „Най-добра камерна музика“.  Сюитата се състои от седем части: „Барок и синьо“, „Сантиментално“, „Явански“, „Краткотраен“, „Ирландски“, „Универсален“, „Бърз“.

Кадрите в този концерт са заимствани от филма на Рон Фрик“Baraka“от 1992 година. Филм без думи, сниман в продължение на 14 месеца, на 70 мм. лента, в 24 страни, на шест континента. Лентата показва някои от най-красивите места по света, в уникална кадрова скорост. Позабравен филм, който всеки от нас трябва да гледа.

Всяка от частите разглежда еволюционното развитие на нашата цивилизация в собствена тема. „Природа“, „Религии“, „Природни ресурси“, „Войните,които се водят за тях“, „Народа и децата“ , „Урбанизацията“  и „Системата“.

Това е „Джазоспекция“.  Една кратка калейдоскопична компилация на нашето съвремие,опит на три поколения да заявят своето послание: да оставят след себе си един по-добър свят!

„ЛОТОС“ балет по музика на Фредерик Шопен
Хореография Алесандра Скаламбрино
Младата хореографка Алесандра Скаламбрино от Италия постави „Лотос”  специално за Балета на Старозагорската опера  по покана на артистичния директор на трупата Силвия Томова, след като спечели в Модика, Италия специалната награда за хореография /Силвия Томова е член на журито на конкурса/. Нейният „Лотос“ призовава да бъдем като цвета на лотоса – да се съживяваме всеки ден и да се изправяме пред трудностите смело. Защото именно цветето лотос е отлична метафора за хората, които са в състояние да преодолеят мъката със спокойствие, самоконтрол и постоянство. Хореографът разработва тази тема, започвайки от подвеждащата идея за романтична любов, според която човек може да бъде щастлив само в двойка, до окончателното осъзнаване,че не се нуждае от никого, за да усъвършенства сам себе си. „Ние имаме във всички нас инструментите за трансформацията  на скръбта в „чудо“. Алесандра Скаламбрино избира за своя спектакъл вдъхновяващата музика на чувствения пианист и композитор Фредерик Шопен, а изпълнението на балерините от балета на Старозагорската опера надминава творческите й очаквания.

„СЛЕДВАЩИЯТ/AUSUIVANT/“ балет по музика на Жак Брел
Хореография Християн Бакалов
За финал на вечерта утвърденият извън границите на България танцьор и хореограф Християн Бакалов –  новатор, експериментатор, неспокоен дух, ще пренесе на русенска сцена една от първите си танцови хореографии, донесла му международен успех. Това е изцяло мъжки танц по популярния шансон на Жак Брел „Au Suivant” в изпълнение на солистите-мъже на балета на Държавна опера-Стара Загора.

„АU SUIVANT” е първата ми „жива“ хореография (първата – „първа“ е един късометражен филм), реализирана по поръчка на Младия Балет на Франция през 1999. Хореографията направена от мен функционира като „движенчески субтитри“ на тази култова песен, създадена от един от гигантите на френския шансон.Оставяйки телата на танцьорите да изразят чрез движението моментния заряд, който ни залива при слушането на песента, хореографията е като физическа материализация на същия този емоционален, енергиен и артистичен заряд, който определя по уникален начин и самия Брел като човек и творец.“ – споделя талантливият хореограф.

Билети за спектаклите могат да бъдат закупени от касата на Доходното здание /ДТ „Сава Огнянов”/, пл.Свобода №4, телефон  082 830 168

Сподели:

Още новини от деня