Държавни изпити по теория и практика на професията и специалността се проведоха в ПГ по туризъм - Русе

Държавни изпити по теория и практика на професията и специалността се проведоха в ПГ по туризъм – Русе

Държавни изпити по теория и практика на професията и специалността се проведоха в ПГ по туризъм - Русе

От 29.05 2020 г. до 15.06.2020 г. в Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов” – Русе, се проведоха Държавни изпити по теория и практика на професията и специалността. На тях се явиха зрелостници, обучаващи се по професия „Хотелиер“/специалност „Организация на хотелиерството“, професия „Ресторантьор“/специалност „Кетъринг“, професия „Ресторантьор“/специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“ и професия „Готвач“/специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“.

На 08.06 2020 г. в Учебно- производствения корпус на ПГ по туризъм- Русе, се проведе държавен изпит по практика на професия „Ресторантьор“/специалност „Кетъринг“.  

Гости на събитието бяха: г-жа Росица Георгиева – началник на Регионално управление на образованието – Русе, г-жа Боряна Петкова – началник на отдел в РУО – Русе, г-жа Нели Пигулева – редактор във вестник „Утро“, г-жа Ренета Вълева – директор на ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“, г-жа Румяна Стоянова – заместник-директор по учебно- производствената дейност в ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“, и шеф-готвач Петър Атанасов – член на Общото събрание на Българската асоциация на професионалните готвачи.

Поради наложените противоепидемични мерки тази година само половината от  12 А клас на специалност „Кетъринг“, професия „Ресторантьор“ положиха изпит в първия ден.

Практическият изпит е с продължителност шест часа. Първите три часа учениците приготвят своите асортименти, а вторите три часа подреждат масата по етикет според случая, който организират, и сервират своите ястия.

Учениците теглят билет с практическо задание, което включва обслужване на специален случай – сребърна сватба, имен ден, абитуриентски бал и др.,като имат право да избират какво да приготвят- аламинут и десерт или аламинут и студено предястие.

Учениците обясняват предварително на комисията за провеждане и оценяване на изпита по практика организацията на събитието: място, дата, час, меню, украса и гости. Описват технологията на подготовката на избраните от тях ястия. В кухните на Учебно-производствения корпус на  ПГ по туризъм „Иван П. Павлов” – Русе, учениците приготвят своите асортименти, а в кабинетите по сервиране аранжират масите и сервират приготвените от тях ястия. Представят менюто си на английски език пред член на комисията- г-н Данаил Илиев, преподавател по английски език в ПГ по туризъм- Русе.

Кулинарните умения на учениците се оценяват от комисия с председател г-жа Нела Стоянова – преподавател по професионална подготовка, и членове: г-жа Християна Янкова – преподавател по професионална подготовка, и шеф-готвач Петър Атанасов- представител на работодателите.

Дванадесетокласниците се представиха отлично. Доказаха, че са научили много. Освен в класните стаи, те са надградили своите знания и са се подготвили за изпита през последните месеци чрез дистанционното обучение.

Сред интересните приготвени асортименти бяха: тарт с лимонов кърд и меренг, торта „Червено кадифе“, презентация на тирамису в бурканче, шницел по милански, салата Капрезе и др.

Училищното ръководство поздравява зрелостниците от 12.А, 12.Б, 12.В и 12.Г клас на Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“- Русе, за успешно положените изпити и техните учители за начина, по който са подготвили и възпитали учениците си! Повече снимки може да разгледате в галерията ни!

Сподели: