Дъх на пролет, спомени и нов прочит на древногръцките митове и легенди обединяват творците Петър Лазаров, Гергана Рахнева и Хрисанд Хрисандов в първата им обща изложба.

Дъх на пролет, спомени и нов прочит на древногръцките митове и легенди обединяват творците Петър Лазаров, Гергана Рахнева и Хрисанд Хрисандов в първата им обща изложба.

Дъх на пролет, спомени и нов прочит на древногръцките митове и легенди обединяват творците Петър Лазаров, Гергана Рахнева и Хрисанд Хрисандов в първата им обща изложба. Експозицията, която се състои от близо 80 картини, бе открита в петък вечерта в Малката зала на ул. „Борисова“ 6. Арт-пространството се оказа тясно за десетките посетители, дошли още в първите часове от събитието. Сред гостите бяха заместник областният управител на Русе Детелина Ачева и кметът Пенчо Милков. Ачева определи изложбата като изключително въздействаща. „Това е сред дългоочакваните културни събития в града. Вярвам, че то ще се радва на голям интерес“, каза заместник областният управител. Тя отбеляза още, че Областната администрация ще продължи да съдейства за популяризиране дейността на художниците от Русе и региона. От своя страна кметът също сподели, че изложбата е много интересна и отправи пожелания към художниците за неуморен творчески дух.

Събитието бе организирано от Хрисанд Хрисандов, който е известен художник сред русенската общественост и чийто списък с последователи от талантливи ученици е неизброим. Сред тях е и Гергана Рахнева. При откриването на изложбата тя призна, че благодарение на него е успяла през годините да развихри своето въображение и да се докосне до видимите и невидимите пространства. Няма как да не бъде отбелязана ролята на родителите ѝ Владимир и Силвия Рахневи, които от малка са я подкрепяли да избере свой собствен път на развитие. В този процес съществена роля изиграва и първата ѝ учителка Ирена Парашкевова. Любимите символи и образи от митологията на Гергана Рахнева са на Психея, Горгона, както и лястовиците и врабчетата. Те присъстват в картините ѝ със закодиран дълбок смисъл и повод за много размисъл. Съпругът ѝ Петър Лазаров представя в изложбата картини, които всъщност са обложки за книги. Той е първият български художник, удостоен с честта да бъде сред десетте най-добри графици на света през 2008 година на Световния конгрес за малка графика и екслибрис в Пекин. Петър е член на Британското общество на гравюри върху дърво, като негови торби са изложени в редица музей по цял свят. Малка част от градовете, в които има негово произведения са Амстердам, Хага, Окинава и Вашингтон. През 2006-а и 2008-а художникът е председател на журито на две от изданията на Международния конкурс за екслибрис, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Заедно с Гергана Рахнева творят в Китай. Там той преподава висок печат, дърворезба, гравюра на дърво, екслибрис и илюстрации в Художествената академия в Чунцин, провинция Сичуан. В платната на Хрисанд също е представена митологичната тематика. Там преобладават митологичните образи на Психея /душа/,  Еос – богиня на зората, сестра на Хелиос и Селена, изобразявана със златиста коса и облечена в цветовете на утрешната зора. „Красотата, която ни заобикаля, е за всички нас, нека да се докоснем до нея и да направим свой прочит“, сподели Хрисанд.

На културното събитие присъства и председателя на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев. Изложбата бе представена от журналиста Лилия Рачева.

Експозицията ще може да бъде разгледана през следващите две седмици, като използваната техника при Гергана Рахнева и Хрисанд Хрисандов е живописта, а при Петър Лазаров е предимно гравюрата на дърво. Тримата художници имат и общ проект, като там те са заложили на литографията и ръчното колориране.

Сподели: