Д-р Ангел Кунчев в Русе: Все още нямаме заболял от грип този сезон

Д-р Ангел Кунчев в Русе: Все още нямаме заболял от грип този сезон

В Центъра по заразни и паразитни болести няма регистриран случай на заболял от грип за този сезон, заяви в Русе д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор. Изследваме проби на много хора с подобна симптоматика, но нямаме положителен за грип, добави д-р Кунчев. В Европа до момента само 10 страни са хванали подобни спорадични случаи. Това няма да е дълго така, предполагам, че до края на месец ноември и особено декември ще зачестят случаите от грип и ако всичко се движи нормално с епидемията ще се сблъскаме в края на януари 2018 година. Все още не е късно за ваксиниране, поне до средата на декември, подчерта главният епидемиолог.
Грипът когато си иска идва и прави каквото си иска, поради това че е много изменчив и поднася много изненади, посочи още д-р Кунчев.

ДЦелта ни е да върнем здравеопазването в неговата същност, защото последните години Министерството на здравеопазването стана все повече Министерство на лечението на болести и ако продължаваме да работим така парите все няма да стигат. Въпросът е да предпазваме хората от заболявания, а не после да изливаме милиони и милиони за лечение. Системата за обществено здраве е докарана до положение до което ние не сме сигурни до кога можем да изпълняваме задълженията си. Губим хора всеки ден, няма вече специалисти в лабораториите. Това е не само на регионално, но и на национално ниво. Така, че е крайно време да бъде подпомогната тази система, за да може да изпълнява своите функции, счита д-р Кунчев.

/на снимката – д-р Кунчев вляво и д-р Галев – вдясно/

Сподели: