Д-р Ангел Кунчев в Русе: Навлизаме постепенно в сезона на грипните заболявания

Време за прочитане: 2 мин.

Навлизаме постепенно в сезона на грипните заболявания, съобщи днес в Русе главният държавен здравен инспектор в Министерство на здравеопазването – д-р Ангел Кунчев, който ще изнесе пред студенти и здравни специалисти лекцията „Съвременни заплахи пред общественото здраве“. Той потвърди информацията, че от вчера има първи изолиран случай на грипен щам в България през новия сезон. Случаят не е изненадващ за него, дори е очаквал да се случи около месец по – рано. Процентът на положителните проби в европейските страни е около 6, което не е много. Постепенно той ще продължи да расте, прогнозира доктор Кунчев, като смята, че епидемични стойности могат да се достигнат в края на януари или началото на февруари.
В годините назад е имало и ранни случаи на епидемии – ноемврийски, както и по – късни – априлски, но те са по – скоро изключения, припомни той.
Обикновено първите засегнати страни са от крайната западна част на Европа, посочи експертът. През годините началото е било или в Испания и Португалия, или в Норвегия, Великобритания и Северна Ирландия. Това се повтаря всяка година и постепенно обхващат повече държави. Същото важи и за България, където след регистрация на първото проявление до 1 – 2 седмици се обхваща територията на цялата страна. Грипът не се поддава на прогнози и винаги успява да поднесе изненади с нови щамове поради голямата си генетична изменчивост. Някои от тях са особено устойчиви на външни влияния.
Няма разлика в съседните на България страни, уточни той.
Вероятно през тази година ще се срещнем с един от двата вируса – т. нар. Хонконг или Мичиган. Засега доминира „Хонконг“.

Грипната ваксина не е част от имунизационния календар, подчерта той по отношение на превенцията. Министерството на здравеопазването не е длъжно да я закупи и предостави. Вносителите се грижат за доставката и в България, като всеки избира дали да се ваксинира. През тази година процентът на ваксинирали се е 4, което е повече от миналогодишния – 2.5 % /изчислен на база на информацията от ИАЛВ, изчислена върху броя на внесените ваксини/, но недостатъчен да се обхване голяма част от населението.
Д-р Кунчев сподели приятната си изненада по отношение засиления интерес към ваксините, но неприятно е, че вносителите не са били готови за реакция навреме. Това вероятно ще се коригира през идната година. Препоръката за поставяне на ваксина е била да стане в началото на октомври или ноември, за да се изгради имунитет за 2 – 3 седмици. При започналата циркулация на вируса в момента има опасност някои хора да не са изградили имунитет при закупена по – късно ваксина. За първи път през тази година е внесена четиривалентна ваксина, което може да е провокирало също засиления интерес, смята д-р Кунчев. Хубаво е да се ваксинират особено уязвимите рискови групи – хора над 65 години с хронични заболявания, често боледуващи деца, лица с проблеми в имунитета, отбеляза още специалистът.

Сподели:

Още новини от деня