Д-р Анна Руменова - Щерева: Тромболиза може да спаси пациента от смърт, от инвалидизация и да сведе до минимум последствията от и

Д-р Анна Руменова – Щерева: Тромболиза може да спаси пациента от смърт, от инвалидизация и сведе до минимум последствията от инсулт

29 октомври – Световният ден за борба с инсулта, е посветен на борбата с мозъчните инсулти, като на този ден още веднъж се напомня на населението, лекарите, извънправителствените организации и медиите за важността на първичната и вторична профилактика на мозъчносъдовите болести, с което ще се снижи значително смъртността и инвалидността от тези тежки заболявания.

Именно затова днес д-р Анна Руменова-Щерева, началник на отделение Обща и съдова неврология на Университетска болница „Канев“, говори за инсулта и важността от профилактиката, навременната диагностика и правилното и съвременно лечение на заболяването.

Инсултът е значим здравен проблем за болния, неговите близки и цялото общество. Той се явява една от основните причини за инвалидизация както по света, така и у нас. В България над 130 хиляди са болните, които остават инвалиди след прекарване на мозъчен инсулт. Мозъчно – съдовите инциденти са една от основните причини за летален изход. Засегнатите от мозъчен инсулт в България на годишна база са над 50 хиляди. По това заболяване България заема едно от първите места в Европа. Статистиката за 2013 година сочи, че 160 пациента на 100 хиляди умират от инсулт у нас. Докато в Германия те са 38 пациента на 100 хиляди. За 2015 година статистиката у нас сочи, че починалите са 154 пациенти на 100 хиляди души, докато за Австрия те са 38/ 100 хиляди . Европейските изследвания за мозъчен инсулт до 2035 година предвиждат, че ще има увеличение на броя на инсултите с 1/3 от сегашното ниво. Тази прогноза се очаква основно поради застаряването на населението.

Друга статистика сочи, че 90 хиляди българи преживяват т. нар. преходни нарушения на мозъчното кръвообращение. Всеки един от тези пациенти е застрашен, в следващите две години, да получи мозъчен инсулт. Това означава, че лекарите трябва да помогнат и на тези пациенти, за да не достигнат до инвалидизиращото състояние.

В световен мащаб ежегодно 6 млн. души умират от мозъчен инсулт. Всеки 6-ти от жителите на планетата може да получи и получава мозъчен инсулт. Установено е, че на всеки 6 секунди по света умира човек от мозъчен инсулт.

Затова лекарите са длъжни да помогнат на хората с мозъчен инсулт, като използват иновативно лечение или провеждат профилактика, за да не се стига до инвалидизиране.

Помощта в това отношение в Европа и по света се постига, чрез развитие на Обособени центрове за болни от мозъчен инсулт. Такива центрове в България има едва от края на 2017 година. Това е последната държава, присъединила се и създала т.н. ТРОЛ – центрове.

Към днешна дата мозъчният инсулт е заболяване, изискващо спешно лечение! Това означава бърза реакция от страна на лекарите- невролози и бързото намиране на медицинска помощ.
За щастие лекарските екипи в УМБАЛ Канев Русе от неврологично отделение и спешно отделение са обучени, да могат да правят тази процедура на пациентите с мозъчен инсулт, заяви д-р Анна Руменова.

За да бъде образовано и населението по този въпрос, така че да може да разпознава бързо симптомите на инсулта, от екипа на неврологично отделение са направили листовки. В тях са упоменати първите признаци, индикатори на това коварно заболяване:
– Накарайте човекът срещу вас да се усмихне, за да видите има ли изкривяване на устните ъгли?
– Може ли болният да вдигне и двете си ръце? Пада ли едната?
– Може ли болният да си каже името и има ли разбъркване на думите? и пр.
Инсултът е спешно състояние! Действай бързо! Времето е важно!

Модерната процедура тромболиза може да спаси пациента от смърт, от инвалидизация и да сведе до минимум последствията от инсулта, ако бъде приложена до 4 часа и половина от получаването му. Тромболизата се прилага само при пациенти, които са получили така наречения исхемичен инсулт – когато тромб е запушил мозъчен кръвоносен съд.

Месечно през отделение Обща и съдова неврология преминават между 70-80 пациенти с инсулт. От началото на 2018г. до момента в отделението има само 10 случая на пациенти, на които е приложена тромболиза, тъй като тя се прилага само до 4 часа и половина от получаването на инсулта. Най-важното, на което д-р Руменова наблегна, е, че дори при най-малки съмнения за инсулт трябва да бъде потърсена медицинска помощ. За съжаление, масова практика сред българите е, когато получат инсулт, да стоят вкъщи и да чакат „да им мине“. Пациентите трябва да знаят, че инсултът е спешно състояние и трябва в първия момент, в който забележат типичните за инсулта признаци, да се обадят на тел. 112 или да бъдат транспортирани със собствен транспорт до болница, в която могат да приложат най-правилното и съвременно лечение.

Статистиката сочи, че на всеки пациент на който е проведена тромболиза до третия час, на всеки пети пациент възстановяването ще е пълно. Когато медикамента е приложен до 4,5 часа от 15 пациента 1 се възстановява.

Всички останали пациенти биват лекувани с аспирин и съответните им усложнения на болестта. В последствие ги изпращат и в рехабилитационни центрове, което е крайно недостатъчно по програмата на НЗОК.

Затова е много важно да се прави профилактика, като се знаят общите медицински фактори за това заболяване. Общата медицинска култура изисква да се знае дали имаме: обща хипертонична болест, захарен диабет, висок холестерол и триглицериди, тютюнопушене, живот с нисък двигателен режим, затлъстяване, стрес. Това са рискови фактори, които всеки от нас може да преодолее.

Заболяването се подмладява, уточни д-р Руменова, като вече с тази патология има пациенти от 35, 37 , 38 години. При тези пациенти винаги има причина за появата на това състояние.

Благодарение на Ротари клуб Русе и Ротари клуб Русе-Дунав, които дариха на УМБАЛ „Канев“ АД ехограф с доплер и електрокардиограф, болницата планира скоро профилактични прегледи с апаратурата за превенция от инсулт. Той позволява мозъчните съдове да бъдат изследвани, като целта е да се открият високостепенни стенози, като един от рисковите фактори и причина за развитие на мозъчен инсулт. Откриването на стеноза е особено полезно, защото може да се предприемат съвременни ендоваскуларни интервенции, повишаващи шанса на пациента за живот. Това изследване е добре да се прави при пациенти с комбинация от повече от два рискови фактора, поясни д-р Руменова. В скоро време ще бъде обявена програма за превенция на мозъчен инсулт на сайта на УМБАЛ Канев Русе, като за доплеровия апарат ще могат да се записват рискови пациенти. Макар и ограничено, НЗОК финансира тази дейност, обяви водещият специалист д-р Анна Руменова – Щерева.

Сподели: