Д-р Бистра Йорданова

Д-р Бистра Йорданова: Работата на патолога е много прецизна

Всяка година на 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. По този повод Комплексният онкологичен център в Русе стартира една малко по-различна кампания – поглед отвътре на работата в диспансера. Инициатива, която цели да представи и да разкаже повече за живота и професионалния опит на част от специалистите, които работят в лечебното заведение. Да покажем не само статистиката, но и хората, които реално ни лекуват и ежедневно спасяват човешки животи. Всяка седмица, до края на февруари, ще ви запознаваме с един от лекарите на онкодиспансера.

Д-р Бистра Йорданова, завършва висше медицинско образование през 1990 г. във ВМИ Плевен. След това придобива специалност Обща и клинична патология към Медицинска академия в гр. София. През 2001 година получава допълнителна квалификационна степен по „Цитопатология“ към МА – София. От 1990 до 2003 година работи в МБАЛ гр. Велико Търново като патологоанатом. Единадесет години работи в УМБАЛ КАНЕВ – Русе като патологоанатом.

От 2014-а година до момента д-р Бистра Йорданова е началник отделение „Клинична патология“ към Комплексния онкологичен център в Русе. За своята работа казва, че е един от хората „зад кадър“.

– За спецификата на работата на патологоанатома:

В медицината патологията е фундаментална наука, която изучава болестта в нейните морфологични измерения – как се променят органите от болестния процес. Това се установява при извършване на аутопсия на починалия и от друга страна – каква е микроскопската картина на различните заболявания, което е предмет на биопсичното изследване на пациентите. Най-важният инструмент на патолога е неговия микроскоп, с помощта на който трябва да се постави диагнозата на изпратената за изследване тъкан. За да пристъпи към операция в голяма част от случаите хирургът или гинекологът трябва да имат сигурна диагноза, поставена от патолог при хистологично изследване.
В някои от случаите пациентът е поставен на операционната маса, хирургът или гинекологът изрязват тумор и го пращат спешно на патолога, който в рамките на 10 – 15 минути трябва да постави диагноза и операторът да вземе решение дали да прекрати операцията или да я продължи в по-голям обем, особено ако става дума за злокачествен тумор.

– Един работен ден на д-р Йорданова:

В работа от сутрин до вечер. Освен в КОЦ-Русе имам и второ работно място – в лаборатория „Здраве“, където ходя следобед. Вкъщи ме чака моето семейство и обичайните домакински задължения, които са същите както при другите жени.

– Кое е важно да знаят пациентите за работата на паталогоанатома:

Работата на патолога е много прецизна, тъй като чрез нашите очи с помощта на микроскопа извличаме важната информация от изследваната биологична тъкан като я трансформираме в диагноза, която клиницистите изискват от нас. Поставената хистологична диагноза е основополагаща за последващото лечение на пациента, особено когато се касае за злокачествен тумор.

– Какво означава „окончателна диагноза“?

Има един роман на Артър Хейли „Окончателната диагноза“, където по един художествен начин авторът пресъздава ежедневието в болницата наречена „Три общини“ в градчето Бърлингтън. Главният герой е Джо Пирсън, възрастен патолог с чепат характер и доста дълга практика. Ако някой иска да попадне в света на един патолог, прочитайки този роман наистина ще бъде въвлечен в едно ежедневие, което отстрани е твърде непознато и неразбираемо за другите хора. Името на романа е станало в известна степен нарицателно за нашата работа. В една болница ние сме хората „зад кадър“, най-често неизвестни, непознати и дори понякога странни.

– За хобито и любимите занимания:

Обичам да плета, да садя цветя, да коса трева с моторна косачка, да отглеждам домати в градината, да правя ремонти на дома си, да слушам музика, да пътувам, особено със самолет, да плувам и най-много (това вече не е хоби) да съм с двете си деца.

Сподели:

Още новини от деня