плаж море почивка

Д-р Ева Цонкова от УМБАЛ „Канев“ със съвети за семейните летни почивки без здравни проблеми

Вече сме в сезона на семейните почивки. За родителите е най- важно чувството на спокойствие за здравето на децата. 👩‍⚕️Как да се подготвим най- добре – ето няколко съвета от д-р Ева Цонкова, дм, началник на отделение Педиатрия към УМБАЛ КАНЕВ АД.

🏝В сезона на отпуски и ваканции мнозина от вас ще се отправят на път с децата си. Пътуването с дете е изпитание и предизвикателство, особено ако по време на почивката възникне здравословен проблем. Затова е необходимо да предвидите вземането на някои медикаменти и санитарни материали в случаи навъзникнало остро заболяване или инцидент.

💊Необходимите лекарства за първа помощ зависят от редица фактори – възраст на детето, продължителност на почивката, местоположение – в страната, в чужбина, планина, море и т.н. Ако детето ви има хронично заболяване, за което приема редовно медикаменти – моля, не ги забравяйте. Направете си и копие от медицинската документация, която описва състоянието му. Ако то няма такива проблеми, необходими са ви средства за бързо повлияване на възникналите здравословни проблеми.

1. С цел профилактика – слънцезащитни средства; мокри кърпички и/или течност за почистване и дезинфекция на откритите части – лице, ръце; чиста питейна вода, пакетирани храни, неподлежащи на разваляне извън хладилник; подходящи дрехи и обувки с възможност за подмяна при необходимост.

2. С цел лечение
= Температуропонижаващи и болкоуспокояващи медикаменти – за приложение през устата и ректално.
= Противодиарийни средства – запичащи, пробиотици, разтвори за оводняване
= Средства против повръщане, торбички за еднократна употреба.
= Противоалергични медикаменти и такива при ужилване от насекоми – за вътрешно и външно приложение.
= Капки за очи и уши.
= Медикаменти за коремна болка.
= Препарат, подходящ за различен тип кашлица.
= Превързочни материали – риванол, кислородна вода, марля, бинт, левкопласт.
= Локални средства за повърхностни рани.

3. Ако детето ви боледува често от дихателни инфекции и се лекува инхалаторно, не забравяйте и домашния инхалатор с необходимите медикаменти за него.

4. Уместно е да разполагате и с широкоспектърен антибиотик, който да е достатъчен за 1 лечебен курс от 5 дни, и който да включите след консултация с лекар.

5. Внимание! Лекарствата, които вземате със себе си е добре да не изискват специални условия на съхранение. Препоръчително е да не са нови и непознати за детето, за да избегнете отказ от приема им или алергична реакция.

Приятна ваканция!

Сподели:

Още новини от деня