Д-р Евгений Назъров: Посещавайте гинеколог поне веднъж годишно, дори и да нямате оплаквания

Д-р Евгений Назъров: Посещавайте гинеколог поне веднъж годишно, дори и да нямате оплаквания

Д-р Евгений Назъров е ординатор в гинекологично отделение на КОЦ Русе от 1996 до 2017 година. Лекар в гинекологичен кабинет на ДКБ на КОЦ Русе.

По повод 8 май – Световният ден за борба с рака на яйчниците, разговаряме с д-р Евгений Назъров, специалист гинеколог в Комплексния онкологичен център в Русе, където се извършва диспансерно наблюдение на болни със злокачествени новообразувания на женските полови органи.

Общият брой регистрирани онкоболни от области Русе, Силистра и Разград е 22 189. От тях 3211 са с рак на гениталиите, а 470 са с рак на яйчниците. Само за 2023 година новите случаи с рак на яйчника са 26.

Д-р Назъров, ракът на яйчниците е коварно заболяване и често симптоматиката е заблуждаваща за пациентките. Какви са все пак сигналите на женското тяло, че нещо не е наред?

За съжаление ранни симптоми няма и затова 70% от новооткритите случаи се диагностицират в 3-ти или 4-ти стадий на болестта, което изключително сериозно затруднява лечението. Жените трябва да обърнат внимание, ако коремът им се подува, имат тазова болка, гадене, повръщане, безсилие, постоянна отпадналост. Това са сигнали, че нещо в тялото им не е наред. Понякога страдащите отиват първо на гастроентеролог и чак след това разбират, че проблемът всъщност е гинекологичен.

Затова апелирам към дамите, ако имат някакъв дискомфорт, да отидат своевременно на специалист, защото всяко отлагане във времето има последващ ефект в хода на лечението.

Какво представлява лечението на рака на яйчниците?

Все още няма световна скринингова програма, чрез която навреме и в ранен стадий да откриваме заболяването. Най-добрият съвет, който мога да дам на всяка жена е следният: Посещавайте гинеколог поне веднъж годишно, дори и да нямате оплаквания. Само така може да се диагностицира своевременно онкологичен процес на гениталиите и да започне адекватно лечение. Колкото по-късно се открие рак на яйчника, толкова повече намаляват шансовете за оцеляване. И тук бих искал да споделя една тревожна тенденция. Аз работа от 28 години в този кабинет и наистина съм притеснен от това, което се случва напоследък в практиката ми. Пациентите са все по-мнителни и недоверчиви и подлагат на съмнение не само диагнозата, но и самото лечение. Аз и акушерка Добрева полагаме сериозни усилия да убедим пациентките, че трябва адекватно лечение. Често влагаме повече енергия в това да се борим с мнителността им, отколкото със самата болест. Информацията в интернет, допитването из разни форуми и блогове, не винаги е достоверна. Стига се понякога и до там, че някоя пациентка предприема самолечение, отказвайки се от постиженията на науката и медицината.

Тук е мястото да обясня, че лечението на туморните заболявания не се извършва по преценка само на един лекар, а се провежда след решение на Обща клинична онкологична комисия, включваща пет различни специалиста. Всеки отделен случай се разглежда, обсъжда се обстойно и чак тогава се прави стратегия за противотуморно лечение. Ние спазваме световните здравни стандарти и алгоритми на лечение. В онкологията не се позволяват импровизации, спазват се точните зададени стандарти, които се прилагат навсякъде по света. Предоперативната и следоперативната химиотерапия има огромно значение в борбата с болестта. Това се прави с най-съвременните противотуморни лекарства. Често се случва пациенти, които се лекуват в чужбина, да се върнат при нас за довършване на лечението. Защото осъзнават, че лекарствата са едни и същи, апаратурата е една и съща – просто в чужбина са по-добри в саморекламата. Време е българите да осъзнаят, че онкодиспансерите в България са добри медицински центрове и заслужават тяхното доверие, не само защото има прекрасни специалисти, но и абсолютно модерна апаратура.

Може ли да се избегне оперативната намеса при рака на яйчниците?

Ако туморът е в начален стадий, класическото лечение е оперативната интервенция, след което се прави хистологично изследване, за да се определи патоанатомичния стадий на злокачественото образувание. След решение на Онкологична комисия може да последва химиотерапия и в определени случаи и прицелна терапия. В повечето случаи лечебния процес продължава от половин година до около 2 години.

В КОЦ Русе имаме нов високотехнологичен ядрено-магнитен резонанс, който ни позволява да извършваме бързо и качествено стадиране и рестадиране на пациента. Какво означава това – да проведем лабораторни и образни изследвания за определяне клиничния стадий на болестта и оценка на ефекта от лечението.

В първата година след завършване на лечението пациентките трябва да идват на прегледи на всеки 3 месеца. На втората и третата година – 2 пъти годишно. А след това – веднъж в годината. Всички тези прегледи са безплатни за пациентите. При нужда извършваме и допълнителни консултативни прегледи, които също са безплатни. Активно в оздравителния процес се включва и психологът на КОЦ Русе Елена Лазарова. Още при поставянето на диагнозата ние насочваме пациентите към нея, защото е от изключително значение за хода на заболяването психологическата нагласа на човека. За мен като лекар е много важно да видя, че пациентката е убедена в лечението, спокойна е и получава нужната подкрепа от своето семейство и близки.

Сподели: