Д-р Маргарита Георгиева, УБАЛ "Канев" - Русе: Коклюшът продължава да циркулира дори в страните с висок ваксинален обхват, но при подрастващи и възрастни хора протича нетипично

Д-р Маргарита Георгиева, УМБАЛ „Канев“ – Русе: Коклюшът продължава да циркулира дори в страните с висок ваксинален обхват, но при подрастващи и възрастни хора протича нетипично

Коклюш, е остра респираторна инфекция, която протича с характерна конвулсивна кашлица, коментира д-р Маргарита Георгиева – началник на отделение „Инфекциозни болести“ в УМБАЛ „Канев“.

Той е познат още като магарешка кашлица и се причинява от бактерията Bordetella pertussis-Грам отрицателна кокобактерия с много малки размери, която произвежда различни токсини –Пертусис токсин, Дерматонекротичен токсин,Трахеален цитотоксин

Заболяването се предава по въдушно- капков път, а инкубационният му период е от 1-3 седмици.

Нито ваксинацията, нито прекараното заболяване оставят доживотен имунитет. След прекарано заболяване имунитетът е 10-12 години. Коклюшът продължава да циркулира дори в страните с висок ваксинален обхват, но при подрастващи и възрастни хора протича нетипично – с продължителна кашлица, без характерните кашлични пристъпи. Затова често остава недиагностициран и нелекуван. Ето защо подрастващите и възрастните с неразпознат коклюш често са основен източник на заразяване на кърмачетата и малките деца.

В страните с ефективни имунизационни програми основните рискови групи са кърмачета под 6 месеца, незавършили тридозовата първична ваксинация. Причината е ниският титър на противококлюшните антитела предадени от майката. Другата засегната група са подрастващи и възрастни.

Коклюшът започва постепенно с катарален стадий -7-10 дни –субфебрилитет, общо неразположение, хрема. В края му се появява кашлица – суха, непродуктивна, която се засилва и започва следващият стадий – на кашличните пристъпи. При тежките форми те могат да са многократни- до 30 пъти в денонощие. Представляват серия от къси експираторни кашлични тласъци, до изчерпване на въздуха, последвани от мощно и шумно вдишване /инспириум/ и нов взив от кашлични пристъпи до следващия инспириум. Поради това, че по време на вдишване гласните връзки са свити, звукът наподобява магарешки рев и заболяването носи популярното си название “Магарешка кашлица”. Малките деца могат да направят пауза без дишане и гърчове по време на пристъпите. Поради повишеното вътрегръдно налягане по време на пристъпите е възможно да се появят кръвоизливи в конюнктивите, по кожата, незадържане на урината. Между пристъпите болните са изтощени, но в запазено общо състояние. Този стадий подължава няколко седмици, след което пристъпите се разреждат и настъпва периодът на оздравяване. ✔️Диагнозата се поставя с микробиологично изследване на назофарингеален секрет /специална среда на Борде-Жангу/,ELISA, PCR/ в момента е най-разпространения метод.

Заболяването може да доведе до усложнения, като вторични бактериални инфекции, среден отит и пневмония.

Лечението е с антибиотици, кислородотерапия, симптоматични средства, кортикостериоди при тежките форми.

Профилактика – имунизация с убита коклюшна ваксина – започва се на 2,3 и 4 месечна възраст в състава на комбинирана шесткомпонентна ваксина, реимунизация на 16 месечна възраст , 6 и 12 г. възраст.

Сподели: