Доц. д-р Н. Цветков: Болестите на кръвта често са безсимптомни

Доц. д-р Н. Цветков: Болестите на кръвта често са безсимптомни

Почти всички хематологични заболявания започват и дълго протичат без симптоми. За това предупреждава един от най-добрите хематолози в България доц. д-р Николай Цветков, началник Клиника по хематология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – град Плевен, специалист по вътрешни болести и клинична хематология. Консултира и провежда лечение на анемии, болести на лимфните възли, левкемии, нарушения на кръвосъсирването. От 2016 година е член на „Лигата на лекарите, на които българите вярват на вестник „24 часа“”. Профилактичните прегледи са най-добрата превенция и срещу този тип заболявания, уточнява доц. д-р Цветков по време на консултациите, които прави веднъж месечно в Комплексния онкологичен център в Русе. 

1.)  Какви са най-често срещаните хематологични заболявания ?

Най-чести са хроничните анемични състояния. Главният критерий за анемия е пониженият хемоглобин. Анемията се развива бавно. Организмът се адаптира и оплаквания се появяват години след появата на причината. Затова са важни и профилактичните прегледи, при които често се установява безсимптомно протичаща анемия.

Хроничната анемия е проява на различни хематологични и други вътрешни заболявания. Причините са много разнообразни. От злокачествен процес на вътрешен орган, злокачествено кръвно заболяване до хронична кръвозагуба от обилен месечен цикъл и/или кървящи хемороиди, бременност. Чести са и някои вродени анемии.

Повечето анемии са напълно лечими. Установяването на Нв под 120г/л при жените и под 130г/л при мъжете е абсолютно показание за консултация с клиничен хематолог.

2.) Различават ли се заболяванията на кръвта в зависимост от дадения регион?

Не се наблюдава разлика във видовете и честотата на хематологичните заболявания в различните географски райони.

3.) За какви симптоми трябва да следят пациентите, често кръвните заболявания протичат незабелязано?

Важен въпрос. Почти всички хематологични заболявания започват и дълго протичат безсимптомно. Консултация с хематолог се налага при:

–      Лесна умора и сърцебиене при обичайни преди физически усилия

–      При чупливи нокти и чести рагади (цепвания) на устните ъгли

–      При дискомфорт и често парене в устната кухина

–      При поява на кървене от венците и хеморагии подкожно

–      При поява на увеличени и неболезнени лимфни възли.

–      При неясна температура, обилно нощно потене и редукция на тегло.

–      При установено увеличение на далака.

4.) Какво трябва да знае всеки един от нас за хематологичните болести?

Хематологичните заболявания се много разнообразни. Болшинството са лечими (най-често от дефицит на желязо и/или витамин В12). Немалко са анемии, които се предават по наследство. Повечето от тях не застрашават живота, но при наличие и при двамата партньори може да се роди дете с тежка, застрашаваща живота анемия.

Много по-рядко се срещат злокачествените кръвни заболявания – левкемии и малигнени лимфоми (рак на лимфните възли). Последните десетилетия при тяхното лечение бе постигнат огромен напредък. Появиха се нови медикаменти, които значително подобриха прогнозата им. Важно условие за благоприятно повлияване е ранната диагноза.

5.) Храната, спорта и изобщо качеството на живот как влияят на кръвната ни картина?

Няма доказано влияние на качеството на живот (във всичките му аспекти) за появата на хематологични заболявания.

Сподели: