Д-р Петя Кашукеева: Хората, предразположени към тромбообразуване, трябва да се ваксинират

Д-р Петя Кашукеева с предложения за превенция на диабета на общинско ниво

Захарния диабет е една от основните заплахи за човечеството в днешно време. Определя се като “чумата на 21ви век”. Не боли, не сърби и не свети, т.е. когато вече открием тези пациенти те страдат от някои от усложненията на диабета, коментира д-р Петя Кашукеева, която е вече общински съветник в ОбС – Русе.

Какво можем да направим на ниво общинско здравеопазване?

Колкото и да се твърди, че Община Русе няма инструментите за превенция и профилактика на социално значими заболявания с такъв огромен импакт върху обществото, това въобще не е така, казва тя и предлага следните решения:

1. Общинска база данни с доброволно включване за децата с диабет, с цел планиране на грижата за тях на общинско ниво и осигуряване на допълнителна подкрепа спрямо нуждите им.

2. Наблюдение и контрол на рисковите групи деца – наследствено обременени и с наднормено тегло, при възможност изготвяне на специални диети за тях и измерване на кръвна захар поне два пъти годишно.

3. Организиране на акции за ранно откриване на диабет, провеждани съвместно с фирми за глюкомери и консумативи.

Тези предложения са лесно изпълними, без нужда от огромен финансов ресурс, подчерта д-р Кашукеева.

Помогнете ми това да се случи! Ако сте родител на дете с диабет или възрастен, който би се включил активно в подобна инициатива, моля, пишете ми на [email protected] Защото само ЗАЕДНО може да се преборим, призова д-р Кашукеева.

Сподели: