Д-р Румен Петков: В България не е правена статистика на заболеваемостта от артрити и артроза

Д-р Румен Петков: В България не е правена статистика на заболеваемостта от артрити и артроза + ВИДЕО

Доктор Петков, какво представляват заболявания като артрит и ревматизъм?

„Артритът е по-общото понятие и представлява възпаление на ставата“, поясни д-р Румен Петков, ревматолог в град Русе. „Той може да бъде моноартрит – възпаление на една става или на три или повече стави /полиартрит/“.

„Ревматизмът е вид артрит, при който основната причина е инфекция, с причинител бета хеморагичен стрептокок от група А, който е причинител и на гнойната ангина. При една част от хората, при нелекувана ангина в продължение на седмици, може да предизвика артрит, който се явява като реакция на организма спрямо този инфекциозен причинител. Не става въпрос за инфекциозно възпаление, а за автоимунно възпаление. Реакция на антителата от организма, които реагират на стрептокока с антигени, намиращи се в обвивката наставите. Те имат сходни епитопи, т.е. антитялото разпознава част от микроба в ставната обвивка, където подобна форма се съдържа.

Истинският ревматизъм си остава един от важните фактори за получаването на ендокардит, което води до появата на сърдечни пороци. През средата на миналия век, ревматичните пороци са били много на брой, тъй като ревматизмът е бил много разпространен. Медицината не е била толкова напреднала като днес.

В нашето съвремие, ревматизмът се среща много рядко, тъй като всяка една инфекция на гърлото и сливиците, се лекува ефективно с антибиотици и бързо се ликвидират тези заболявания. Така, инфекциите нямат време да предизвикат имунен отговор, който да доведе до заболяването ревматизъм. Затова, делът на ревматичните пороци днес е изключително малък.

Благодарение на прилагането но съвременни антибиотици, ревматизмът изчезна от списъка на често срещаните заболявания. В същото време се появяват други заболявания, допълни д-р Петков.

При артрита болката се явява при възпаление на ставите и е автоимунна. Характеризира се с това, че често има нощни прояви и по-продължителното сутрешно сковаване. При болките от износени стави, т.н. артроза, нощната им поява е в по-редки случаи, както и е по-късо времето на продължителността от сутрешна скованост.

Най-общо, ревматичните заболявания, при които пациентът трябва да бъде насочен към ревматолог, са всички онези даващи симптоми в ставите: подуване, болки, скованост или ограничение на движенията. Ставите се намират в периферията на човешкото тяло /колена, китки и пр./, но много стави има и в гръбначния стълб. Един голям дял от болките в гърба и кръста са в следствие на ревматични заболявания. Затова при болка в гърба, има консенсус на национално ниво сред консултантите по различните специалности, въз основа на който пациентите трябва да се изпращат при ревматолог. Именно последният трябва да направи диференциална диагноза на заболяването и да реши дали случая е от неговите компетенции или пациента трябва да бъде насочен към друг специалист.“

По същество, у нас заболеваемостта от артрити и ревматизъм непрекъснато се увеличава. Това д-р Петков посочи като лично мнение. Няма официална статистика, нито за страната, нито за област Русе, за разпространение на това заболяване.

Увеличението на артритите и артрозите се дължи на по-прецизната съвременна диагностика, както и от повишената информираност на лекарите от общопрактикуващите до тези от останалите специалности. Друг фактор, който влияе, е застаряващото население, при което имаме по-добър контрол на сърдечните и ендокринните заболявания, като диабет и пр. Тази  категория пациенти преживяват много повече от своите предци и така при тях възникват на по-късен етап заболяванията на опорно двигателната система. Обикновено това е артрозата, дегенеративно заболяване, при което се износва ставния хрущял.

Храненето също има дял като предпазна мярка, особено при подаграта. Обобщено, влиянето на консумираната храна не е от значение при този вид заболявания.

Един артрит, нелекуван на време, може да доведе до деформация на ставите, а може да се наложи инвалидизация. Доста ревматични заболявания влияят също отрицателно на вътрешните органи: сърцето, белите дробове, бъбреците, очите, мозъка.

Артритните заболявания се откриват трудно и трудно се диференцират. Затова е добре, при появата на симптом, пациентите да се консултират с личния си лекар и с ревматолог.

Повече за д-р Румен Петков може да научите тук.

Сподели:

Още новини от деня