СБАЛПФЗ „Д-р Димитър Граматиков“ и д-р Айдън Джиниев получиха грамоти от министър д-р Стойчо Кацаров

Д-р Св. Дачев: Въпреки тежкото си състояние, някои хора са толкова убедени във вредата на ваксините, че просто за нас е непонятно това нещо!

Ужасно е да видиш по време на четвъртата вълна огромно количество хора, тежко болни, които идват, двама души ги доставят буквално до амбулаторията на белодробната болница и като ги попиташ: „Защо не си имунизиран?“, отговорът е: „Ами защото смятам, че е вредна!“ Въпреки тежкото си състояние, някои хора са толкова убедени във вредата на ваксините, че просто за нас е непонятно това нещо, заяви днес д-р Светослав Дачев – управител на СБАЛПФЗ „Д-р Димитър Граматиков“ – Русе.

Много малко от лежащоболните пациенти в болницата са ваксинирани. 90 са постъпили тежко болни през август и към 120 – 130 през септември. Само 5 – 6 са имунизираните от тях. При тях явно имунизацията не е осигурила нужния имунитет. Останалите са неимунизирани.

В амбулаторията минават към 500 за двата месеца, като малко от тях са имунизирани. Имунизираните изкарват коронавируса с грипоподобрни симптоми. Много изказвания срещу ваксините срещу коронавирус, вкл. от медици, разколебават лесно доста хора.

Виновен след това за заболяването на всеки не е този, който заяви, е ваксината не била изпитана в нужния обем и период.

При близо 10000 поставени ваксини досега в болницата само един младеж е повърнал след поставянето поради стрес, категоричен е д-р Дачев.

Процесът на ваксиниране срещу коронавируса върви със слаб ход, много по – слаб ход от очакваното. Всички, които са ангажирани, се надявам да продължат със същата енергия да участват в подготовката, доставката на ваксини, в разпространението на информация, добра информация, а не информационно замърсяване.

Организацията на работа беше сведена до няколко сестри – изпълнителки ежедневно, от рано сутринта до 16 часа следобяд. Не сме напускали, с много малки изключения, когато някой е неподвижен и имаме възможност някой от екипа да отиде до дома му. Но това е по – скоро изключение, отколкото правило, заяви още той.

Продължаваме да действаме в тази насока. Условията, които създаваме са много добри. Обемът от работа достига до 240 души на ден, коментира той. Има дни и когато са надхвърляли 200 ваксинирани. Сега обикновено минават от 30 до 50 души за поставяне на ваксина срещу коронавирус.

Хората в болницата са на границата на достатъчността. Както и във всяка болница се вижда какъв е дефицитът на медицински сестри, който се усеща болезнено. Ако се приеме, че в едно отделение, което има 45 – 48 легла има само 7 сестри, то се прави денонощен график и по 2 – 3 трябва да са в първа смяна. Наред с това има други болести, бременни жени, майки с малки деца и пр. 7 са сестрите в едното отделение, 8 – в другото и 9 – в амбулаторията. Създадени са максимално добри финансови условия, а по отношение терапевтичния профил условията по негова оценка са най – добри в града към момента.

Въпреки това няма производство на сестри и това е държавна политика, подчерта д-р Дачев.

Сподели: